Ralf Bartenschlager

Viroloog Ralf Bartenschlager ontvangt de Beijerinck Virologie Prijs 2020 voor voor zijn bijdragen aan de strijd tegen hepatitis C.

Ralf Bartenschlagers werk staat aan de basis van alle huidige medicijnen tegen hepatitis C. Om het virus in het lab op te kweken, ontwikkelde hij een methode die wetenschappers sindsdien gebruiken om hepatitis C te bestuderen, en om antivirale middelen te testen. Dit leidde tot baanbrekende nieuwe benaderingen in de behandeling van chronische leverinfecties.

Bartenschlager bestudeert momenteel ook andere virussen, waaronder de coronavirussen. Hij gebruikt de nieuwste beeldtechnieken om in kaart te brengen hoe deze virussen zich vermeerderen. Ook onderzoekt hij de wapenwedloop tussen virus en het afweersysteem van de gastheer. Verder onderzoekt hij hoe antivirale therapieën werken, en hoe gastheren resistent worden tegen deze therapieën.

De jury roemt Bartenschlager als inspirator voor de jongere generatie onderzoekers. Hij adviseert en begeleidt een groot aantal studenten. Ook heeft hij diverse studierichtingen opgezet, waarvan hij tevens coördinator is. Een aantal van zijn pupillen heeft inmiddels zelf een indrukwekkende carrière opgebouwd.

Over de laureaat

Bartenschlager (1958) is hoogleraar en hoofd van de afdeling Moleculaire virologie van de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, en is hoofd van de divisie Virus-geassocieerde kanker van het German Cancer Research Center.