Sir Brian Hoskins

De Britse Sir Brian Hoskins ontvangt de Buys Ballot Medaille 2014 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij krijgt de prijs voor het baanbrekend werk dat hij als wiskundig onderlegde meteoroloog heeft verricht voor het begrijpen van weersystemen en de grootschalige luchtstromingen in de atmosfeer.

Over de laureaat

Sir-Brian-Hoskins Sir Brian J. Hoskins (1945) introduceerde een groot aantal concepten en methoden in de operationele meteorologie, die nu overal ter wereld gebruikt worden bij het berekenen van weersverwachtingen. Dankzij zijn inspanningen heeft de afdeling Meteorologie van de Universiteit van Reading internationaal een leidende positie verworven. Hoskins ontving al vele nationale en internationale onderscheidingen voor zijn werk en wordt gezien als een van de meest vooraanstaande meteorologen in de wereld. Vanwege zijn inspanningen voor het klimaat is hij in 2007 geridderd.

Sir Brian Hoskins promoveerde in 1970 aan de Universiteit van Cambridge. Hij is sinds 1976 verbonden aan de Universiteit van Reading, eerst als lector en vanaf 1981 als hoogleraar meteorologie. Van 2000 tot 2010 was Hoskins Royal Society Research Professor. Naast zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Reading geeft hij sinds 2008 als eerste directeur van het Grantham Institute for Climate Change aan het Imperial College London leiding aan onderzoek naar klimaatverandering.