Raluca Marin-Perianu

Raluca Marin-Perianu heeft de Christiaan Huygens wetenschapsprijs 2009 ontvangen voor haar proefschrift over Wireless Sensor Networks: kleine, intelligente sensoren die draadloos met elkaar communiceren.

Volgens de jury, samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), heeft de laureaat "met dit indrukwekkende, zeer veelzijdige proefschrift op een vernieuwend grensvlak van informatica en toegepaste engineering een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Informatie- en Communicatie Technologie." Draadloze sensornetwerken kunnen voor uiteenlopende toepassingen worden ingezet: klimaatbeheersing in gebouwen, bewaking en toegangscontrole, milieu-monitoring, in de gezondheidszorg, transport en logistiek. Zonder centrale regisseur kunnen ze zich organiseren tot een ad hoc netwerk. In de nieuwste toepassingen, bijvoorbeeld als sensoren in kleding worden gedragen, verandert het netwerk voortdurend van samenstelling. De dynamiek van deze 'wearable computing' zorgt voor grote wetenschappelijke uitdagingen. Dr. Marin-Perianu heeft hiervoor nieuwe algoritmen ontwikkeld en getest en heeft daarmee de mogelijkheden van sensornetwerken een belangrijke impuls gegeven. Ondersteuning

Over de laureaat

Dr. ing. R.S. Marin-Perianu (Boekarest, Roemenië, 1978) studeerde computerwetenschappen en Advanced Computer Architectures aan de 'Politehnica' Universiteit van Boekarest. Van 2004 tot 2008 deed ze promotieonderzoek naar dynamische draadloze sensornetwerken in het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) van de Universiteit Twente. Promotor was prof. dr. Pieter Hartel van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Haar werk heeft zij gedaan binnen de groep Pervasive Systems, onder leiding van prof. dr. ing. Paul Havinga, waar zij momenteel in deeltijd een onderzoekspositie heeft. Na haar promotie heeft Marin-Perianu het bedrijf Inertia Technology opgericht, een spin-off waarin zij de resultaten van haar onderzoek verder uitwerkt en toepast.