Benoit Viollet

Benoit Viollet heeft de Descartes-Huygensprijs 2015 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

De Descartes-Huygensprijs stelt Benoit Viollet in staat om gedurende zes maanden onderzoek te verrichten aan de Universiteit Maastricht. Een symposium met Nederlandse en Franse onderzoekers in Parijs maakt deel uit van het project.

Over de laureaat

DescartesHuygensPrize Viollet 220x267Benoit Viollet (1968) is onderzoeker op het gebied van de moleculaire fysiologie. Aan het prestigieuze Institute Cochin van de Université Paris Descartes in Frankrijk leidt hij een onderzoeksgroep die onderzoek verricht naar de fysiologische rol van de energie-sensor AMPK (AMP-activated protein kinase) in cellen. Dit enzym vervult een essentiële rol in het metabolisme van de hartspier.

Benoit Viollet is een uitstekende en zeer productieve onderzoeker. De jury is onder de indruk van zijn citatiescore en zijn publicatierecord met meer dan 200 wetenschappelijk publicaties in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en boeken. In 2004 ontving hij de Institut Benajamin Delessert Award en in 2000 de Nutrition Research Award.