Graça Raposo en Harry Heijnen

Celbiologen Graça Raposo en Harry Heijnen hebben de Descartes-Huygensprijs 2012 ontvangen voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Over de laureaten

Graça Raposo (Centre National de la Recherche Scientifique, Frankrijk) is een internationaal gerenommeerd wetenschapper op het gebied van de exosomen, de kleine blaasjes die een belangrijke rol spelen in de communicatie tussen cellen door overdracht van eiwitten. Raposo doet onder meer onderzoek naar de inzet van exosomen in immunotherapieën tegen kanker. Zij heeft sterke banden met diverse Nederlandse onderzoeksinstellingen, resulterend in zowel een aanzienlijk aantal gezamenlijke publicaties in internationale toptijdschriften als in haar betrokkenheid bij het PhD programma Biomembranen van de Universiteit Utrecht. Zij ontvangt de Descartes-Huygensprijs vanwege het excellente niveau van haar wetenschappelijk onderzoek dat blijkt uit een uitmuntend track-record en een indrukwekkende publicatielijst, aldus de jury.

Celbioloog Harry Heijnen (Universitair Medisch Centrum Utrecht, Nederland) is sinds jaar en dag een internationaal gerespecteerd expert op het gebied van beeldvormend onderzoek naar intracellulair verkeer, endocytose en biogenese van organellen. Hij werkt hierin samen met topwetenschappers uit binnen- en buitenland, waaronder Graça Raposo en andere Franse onderzoekers. Zijn bijdrage aan de wetenschappelijke samenwerking met Frankrijk blijkt bovendien uit zijn recente parttime aanstelling aan het gerenommeerde Institut national de la santé et de la recherche médicale in Straatsburg, Frankrijk. De jury kent Harry Heijnen de Descartes-Huygensprijs 2012 toe vanwege zijn eerbiedwaardige onderzoek tot nu toe en zijn voortdurende actieve rol in de wetenschap.