Julien Barc

Julien Barc heeft de Descartes-Huygensprijs 2019 gewonnen. De Franse onderzoeker gespecialiseerd in hart- en vaatziekten ontvangt de prijs voor zijn excellente onderzoek en de bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Julien Barc is Associate Researcher aan het Institut du thorax van INSERM, een groot instituut voor medisch-wetenschappelijk onderzoek in het Franse Nantes. Barc is een rijzende ster in zijn vakgebied. Hij houdt zich bezig met de moleculaire mechanismen bij hart- en vaatziekten.

Onderzoekers van dit instituut in Nantes werken al twintig jaar samen met het Amsterdam UMC op het gebied van zeldzame hartaandoeningen met een hoog risico op plotselinge hartdood (‘sudden death’) en nieuwe therapieën voor hartaandoeningen. De twee onderzoeksgroepen beschikken over complementaire expertise, waardoor translationeel onderzoek mogelijk wordt dat is gericht op 'bedside-to-bench' (van bed naar laboratorium) en weer terug naar het bed. 

De Descartes-Huygensprijs stelt Julien Barc in staat om gedurende langere perioden in Nederland te werken bij de Amsterdamse onderzoeksgroep. Hij zal ook twee promovendi begeleiden die verantwoordelijk zijn voor de contacten tussen het Franse en het Nederlandse onderzoeksteam.