Kari K. Alitalo

490x220 Kari K. Alitalo

De KNAW heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Geneeskunde 2014 (een bedrag van 200 duizend dollar) toegekend aan professor Kari Alitalo, Academiehoogleraar moleculaire biologie van kanker aan de Universiteit van Helsinki (Finland).
Prof. Alitalo krijgt de prijs voor zijn pionierswerk in het onderzoek naar hoe en wanneer lymfe- en bloedvatstelsels groeien, en hoe die kennis kan helpen bij het behandelen van kanker en andere ziekten.

Onderzoeker

Prof. Kari Alitalo werd in 1952 geboren in Kuopio (Finland). Als jongeman zag hij af van een studie wiskunde omdat hij de geneeskunde verder wilde brengen. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Helsinki, waar hij in 1980 ook promoveerde.

Na ongeveer vijf jaar aan de westkust van de Verenigde Staten, waar hij werkte met beroemde onderzoekers als Michael Bishop en Harold Varmus, kwam hij in 1986 terug naar Helsinki.

Door de Universiteit van Helsini werd Alitalo in 1993 benoemd tot hoogleraar moleculaire biologie van kanker. Sinds 2013 is Alitalo directeur van het Wihuri Research Institute, een in 1944 gesticht privaat instituut dat onderzoek doet naar vaatbiologie en ziekten aan het vaatsysteem. Daarnaast leidt hij een Centre of Excellence in translationeel kankeronderzoek aan de Universiteit van Helsinki.

Alitalo behoort tot de meest geciteerde onderzoekers van Europa op het gebied van kanker en celbiologie. Tot nu toe werden zijn meer dan 550 gepubliceerde artikelen meer dan 55.000 keer aangehaald.

Alitalo is onder andere lid van de Academy of Europe, de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen en buitenlands lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences. Hij ontving tientallen prijzen, waaronder de Prix Leopold Griffuel (Frankrijk), de Louis-Jeantet Prize for medicine (Zwitserland) en de InBev-Baillet Latour Health Prize (België).

Persfoto's

Persfoto's James McClelland

Download foto's van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikkonen/KNAW.