Eveline Crone

Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, ontvangt de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2017 van de KNAW. Ze krijgt de prijs, een bedrag van 25.000 euro, voor haar gehele oeuvre. Crone doet onderzoek naar de ontwikkeling van het puberbrein. Ze heeft als een van de eersten ter wereld pubers, hun leefwijze en de neurologische processen in hun hersenen systematisch door de jaren heen gevolgd.

Eveline Crone (1975) ontdekte dat niet elk onderdeel van het menselijk brein zich tegelijk ontwikkelt. In de puberteit nemen delen van de hersenen die emotie ervaren een voorsprong op de delen die belangrijk zijn voor beheersing. Dat helpt ongeremd, risicovol en onverantwoord pubergedrag te verklaren. 

Met haar vernieuwende inzichten heeft Crone richting gegeven aan een heel nieuw onderzoeksveld. In Leiden doet het door haar opgerichte Brain and Development Research Center onderzoek naar hersenprocessen van pubers. Ze gebruikt daarvoor combinaties van allerlei verschillende wetenschappelijke methoden, van functionele MRI-hersenscans en hartslagmetingen tot psychologische testen.

Kenmerkend voor Crone is dat zij de adolescentie niet ziet als een onvermijdelijk kwaad maar als een nuttige ontwikkelingsperiode, een fase waarin de hersenen leren zich te oriënteren op een grotere sociale omgeving. De inzichten uit het onderzoek van Eveline Crone kunnen helpen om onderwijs en samenleving beter in te richten met het oog op de mogelijkheden van jongeren.

Over de laureaat

Eveline Crone (1975) studeerde Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan dezelfde universiteit. Na twee jaar onderzoek aan de University of California in Davis werd ze onderzoeker in Leiden en in 2009 benoemde die universiteit haar tot hoogleraar in de neurocognitieve ontwikkelingspsychologie.

Ze participieert in een groot nationaal ‘zwaartekrachtprogramma’ op het gebied van neuro-imaging, maakt deel uit van de ERC Scientific Council en treedt op als ‘boegbeeld’ voor Hersenen, Cognitie en Gedrag, een onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda.

In 2015 kreeg Crone een VICI-beurs van NWO, in 2016 een prestigieuze Consolidator Grant van de European Research Council. In 2017 won ze de Ammodo KNAW Award, en kreeg ze de Spinozapremie van NWO.

Eveline Crone was voorzitter van De Jonge Akademie en is nu lid van de KNAW en de Academia Europaea.