Alexander Vlaar

Dr. A.P.J. Vlaar (32) is als postdoconderzoeker verbonden aan het Laboratorium voor Experimentele Intensive Care en Anesthesiologie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Geneeskunde 2014 voor zijn onderzoek naar acute longschade als bijwerking van bloedtransfusies bij IC-patiënten.

220x267_alexander_vlaarAlexander Vlaar, een arts, promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar acute longschade, een soms dodelijke bijwerking van bloedtransfusies op de intensive care. Zijn onderzoek wees uit dat antistoffen tegen ‘vreemd bloed’ het risico op acute longschade vergroten. Vlaars werk hielp het risico op longschade voor IC-patiënten te verkleinen.

In 2013 kreeg Vlaar een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De jury roemt zijn combinatie van ziekenhuispraktijk en excellent onderzoek, en zijn veelzijdigheid: hij volgde een MBA, studeerde viool en haalde een vliegbrevet.

icon_audio.gifAlexander Vlaar over de ziekte van Duchenne en gevaarlijke bloedtransfusies, in De Kennis van Nu, 16 mei 2014, Radio 5