Edze Westra

Dr. E.R. Westra (32) is als onderzoeker verbonden aan het Environment and Sustainability Institute en het College of Life and Environmental Sciences van de University of Exeter (Verenigd Koninkrijk). Hij krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor zijn disciplinegrens-doorbrekende onderzoek naar CRISPR-Cas, een afweersysteem van bacteriën in de natuur.

Edze Westra studeerde moleculaire wetenschappen aan de Universiteit Wageningen, en promoveerde in 2013 aan diezelfde universiteit op een proefschrift dat zowel door de Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie als de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie werd bekroond. Kort na die promotie vertrok hij naar de University of Exeter, waar hij mede dankzij enkele grote beurzen in 2015 een vaste positie kreeg.

Westra is een rijzende ster op het snel groeiende onderzoeksterrein van CRISPR-Cas, een moleculair systeem waarmee bacteriën binnendringend virus-DNA herkennen en onschadelijk maken. Het wordt nu ook breed toegepast om de genetische code van DNA-moleculen in levende organismen met ultieme precisie aan te passen.

Edze Westra onderzoekt waar en wanneer in de natuur het CRISPR-Cas-systeem van belang is. Daarbij kijkt hij tegelijk naar structurele, biochemische, biofysische, evolutionaire en ecologische aspecten, wat traditioneel vaak gebeurt binnen gescheiden subdisciplines.

Hij (co)publiceerde vaak geciteerde artikelen in toonaangevende tijdschriften zoals Science en Nature. Naast een Europese Marie Curie-beurs ontving hij grote stipendia van de Britse Natural Environment Research Council en de Wellcome Trust.

Dankzij zijn aanstekelijke enthousiasme gaan de meeste van zijn studenten door op het pad van de wetenschap. Tegelijk is hij ook voor het algemene publiek een gepassioneerde ambassadeur voor de wetenschap.

Persfoto's

Download een foto van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van de portretfoto: Jussi Puikkonen/KNAW

Neem voor foto's in tif-formaat contact op met .