Jasper Poort

Dr. J. Poort (33) is als postdoc onderzoeker verbonden aan The Sainsbury Wellcome centre for neural circuits and behaviour aan de faculteit Life Sciences van University College London. Hij krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Cognitieve Wetenschappen 2016 voor zijn onderzoek naar hoe onze hersenen snel beslissingen kunnen nemen door zich te concentreren op de meest belangrijke informatie.

Jasper Poort studeerde psychologie in Leiden en cognitieve neurowetenschappen in Nijmegen. In 2012 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek dat hij had gedaan op het Nederlands Herseninstituut, een instituut van de KNAW in Amsterdam.

Poort werkt aan een vraagstuk dat veel cognitiewetenschappers bezighoudt: hoe kan de enorme hoeveelheid informatie die via onze zintuigen binnenkomt door de hersenen bliksemsnel worden verwerkt en gebruikt voor beslissingen om actie te ondernemen? 

Hoe kunnen wij ons veilig bewegen door een drukke stad vol gebouwen, reclameboodschappen, verkeersaanwijzingen en medeverkeersdeelnemers?
Hoe lukt het de hersenen te focussen op de meest belangrijke informatie en de rest te negeren?
Hoe stellen zenuwcellen en hersengebieden zich in op de hun voortdurend omringende overdaad aan informatie?

Jasper Poort publiceerde in toonaangevende tijdschriften zoals Neuron en ontving naast een Veni-beurs van NWO, een Europese Marie Curie-beurs en een UCL excellence fellowship beurs. Hij brengt zijn werk ook voor het voetlicht voor een niet-wetenschappelijk publiek. Zo werkte hij mee aan de Nederlandse ‘Bèta-Canon’ en geeft hij publiekslezingen over hersenonderzoek.

Persfoto's

Download een foto van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van de portretfoto: Jussi Puikkonen/KNAW

Neem voor foto's in tif-formaat contact op met .

Bekijk de video van Jasper Poort op ons Vimeo-kanaal.