Karwan Fatah-Black

Dr. K.J. Fatah-Black (35) is als universitair docent verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap 2016 voor zijn onderzoek naar formele en informele trans-Atlantische handel van Nederland rond de Gouden Eeuw, in het bijzonder de slavenhandel.

Karwan Fatah-Black studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2013 aan de Universiteit Leiden. Belangrijke thema’s in zijn werk zijn slavernij, smokkel en illegaliteit: zo werkte hij mee aan berekeningen van de winst die Nederlanders maakten met het vervoeren en verhandelen van Afrikaanse slaven, met hogere uitkomsten dan voorheen omdat hij verder keek dan alleen de officiële cijfers van de West-Indische Compagnie. Om die Compagnie heen bestond immers nog een uitgebreid netwerk van ‘informele handel’.

Fatah-Black geldt inmiddels als een expert op het gebied van het slavernijverleden. Hij kreeg een Veni-beurs van NWO om te kijken naar de uiteenlopende manieren waarop slavenfamilies in Suriname zich met kracht en creativiteit een weg naar de vrijheid vochten. Hij behoorde ook tot de oprichters van de Leiden Slavery Studies Association, die onderzoek bevordert naar de rol van slavernij in het algemeen.

Ook maatschappelijke discussies over het slavernijverleden gaat Karwan Fatah-Black niet uit de weg. Zo geeft hij publiekslezingen, treedt hij op in media en leidt hij ‘kennisquizzen’ op het Kwaku Festival in de Amsterdamse Bijlmer en het Keti Koti (‘verbroken ketenen’) Festival, waarmee de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen elk jaar wordt gevierd.

Persfoto's

Download een foto van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van de portretfoto: Jussi Puikkonen/KNAW

Neem voor foto's in tif-formaat contact op met .

Bekijk de video van Karawan Fatah-Black op ons Vimeo-kanaal