Mariëtte Boon

Dr. M.R. Boon (27) is als postdoc onderzoeker verbonden aan de afdeling Endocrinologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Geneeskunde 2016 voor haar onderzoek naar ‘bruin vet’, een type vetcellen dat (in tegenstelling tot ‘gewone’ vetcellen) suikers en vetzuren verbrandt en omzet in lichaamswarmte.

Mariëtte Boon studeerde geneeskunde en biomedische wetenschappen in Leiden. Ze promoveerde in 2014 aan de Leidse Universiteit op onderzoek naar, onder meer, de rol van bruin vet bij een verhoogde aanleg voor obesitas, type-2 diabetes en hart- en vaatziekten bij Nederlanders van Zuid-Aziatische (Hindoestaanse) afkomst. Hun lichaam blijkt relatief weinig bruin vet te hebben, reageert anders op kou en verbruikt in rust weinig energie.

In dierexperimenteel onderzoek vond Boon methoden om bruin vet te activeren, wat mogelijk de weg kan wijzen naar nieuwe behandelmethoden voor obesitas en verwante aandoeningen.

Op jonge leeftijd was Boon al (mede)auteur van tientallen wetenschappelijke publicaties, waarvan sommige in tijdschriften met een grote impact. Ze won negen prijzen en zeven onderzoeksbeurzen, en is een van de oprichters van de ‘Jonge Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie’.

Persfoto's

Download een foto van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van de portretfoto: Jussi Puikkonen/KNAW

Neem voor foto's in tif-formaat contact op met .

Bekijk de video van Mariëtte Boon op ons Vimeo-kanaal