Laureaten

KNAW Merianprijs

2013 Corinne Hofman
2011 Dorret Boomsma
2009 Naomi Ellemers

De KNAW Merianprijs werd in 2008 ingesteld om de zichtbaarheid van vrouwelijke wetenschapsbeoefenaren in Nederland te bevorderen en de deelname van vrouwen aan de Nederlandse wetenschap te stimuleren. De prijs werd mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, die haar bijdrage met ingang van 2014 beëindigde op grond van herpositionering van haar portfolio.

De KNAW Merianprijs stond open voor excellente vrouwelijke wetenschappers, werkzaam bij een Nederlandse onderzoeksorganisatie, die ook anderen kon inspireren tot een wetenschappelijke loopbaan. Toekenning vond afwisselend plaats aan een vrouwelijke onderzoeker in de alfa- of gammawetenschappen (2009, 2014) of in de bètawetenschappen (2011). De prijs richtte zich op vrouwelijke onderzoekers die naar verwachting nog tenminste tien jaar wetenschappelijk actief zouden zijn.

De KNAW Merianprijs bestond uit een geldbedrag van 50.000 euro voor een wetenschappelijk doel en een speciaal ontworpen sieraad. De laureate diende een deel van het prijsgeld te besteden aan een of meer activiteiten om vrouwen te motiveren voor wetenschappelijk onderzoek.

De KNAW Merianprijs werd vernoemd naar de Duitse kunstenares en geleerde Maria Sibylla Merian (1647-1717), die een groot deel van haar leven in Nederland woonde en werkte.