Ewine van Dishoeck

Ewine van DishoeckEwine van Dishoeck bestudeert de chemie in het heelal. De ruimte tussen de sterren is niet helemaal leeg, maar gevuld met ijle, ijskoude gaswolken, zoals de donkere gebieden in de Orionnevel. Van Dishoeck bestudeert de moleculen die daarin te vinden zijn: bekende zoals waterstof en koolmonoxide, maar ook exotische verbindingen die op aarde niet of nauwelijks bestaan. Bijzondere aandacht heeft ze voor de vorming van sterren uit ineenstortende wolken en voor het maken van planeten in de stofschijven rond de jonge sterren. Voor dit onderzoek maakt ze onder meer gebruik van ESO’s Very Large Telescope (VLT) en de Atacama Large Millimeter Array (ALMA), op 5000 meter hoogte in Chili.
Momenteel doet ze met de Herschel-telescoop onderzoek naar de waterkringloop in het heelal, en de rol die die speelt bij de vorming van sterren.
Van Dishoeck is een internationaal vermaard onderzoeker, die het vrij jonge vakgebied van de astrochemie de vorm gegeven heeft die het heeft. Ze speelt een leidende rol in het organiseren van internationale projecten en samenwerkingen, en brengt met enthousiasme haar complexe onderzoek onder de aandacht van een breder publiek.

Ewine van Dishoeck (1955) is sinds 1995 hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Universiteit Leiden en sinds 2008 tevens verbonden als gast aan het Max Planck Institut für Extraterrestrische Physik in Garching. Ook is ze wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), en leidt ze het WISH-project: Water in Star-forming Regions with Herschel. Ze studeerde scheikunde en wiskunde in Leiden en deed haar promotie in Leiden op het grensvlak van astronomie en scheikunde. Daarna werkte ze aan Harvard, Princeton en Caltech. Van Dishoeck is de meest geciteerde moleculair astrofysicus ter wereld. Ze ontving een aantal grote prijzen, waaronder in 2000 de Spinozapremie.

Ewine van Dishoeck is Akademiehoogleraar sinds 2012.

Het onderzoek van Ewine van Dishoeck

Onderzoek naar organische moleculen in de ruimte (Akademie Nieuws, juli 2012)

Building molecules, stars, planets between the stars, Akademiehoogleraren minicollege, 25 maart 2013