Hans Clevers

De KNAW kent in 2016 de Prijs Akademiehoogleraren toe aan geneticus Hans Clevers (Universiteit Utrecht en Hubrecht Instituut).

Hans Clevers foto Jussi PuikkonenHans Clevers is hoogleraar medische genetica aan de Universiteit Utrecht en leidt een onderzoeksgroep bij het Hubrecht Instituut van de KNAW. Sinds vorig jaar is hij daarnaast wetenschappelijk directeur van het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Clevers speelt een leidende rol in het onderzoek naar volwassen stamcellen en hun rol bij het ontstaan van kanker, en bij de ontwikkeling van organoïden (mini-organen van lichaamseigen weefsel) voor medisch onderzoek.

Hans Clevers begon zijn loopbaan met onderzoek naar cellen en signaalstoffen van het menselijke afweersysteem. Hij onthulde de belangrijke rol van stamcellen in darmkanker, en gebruikte de opgedane kennis uiteindelijk om volwassen stamcellen te genereren en die te laten uitgroeien tot driedimensionale ‘organoïden’ van gezond darmweefsel. Deze organoïden kunnen dienen als eenvoudige modelorganen waarmee effecten van medicijnen in het laboratorium kunnen worden onderzocht. Op termijn kunnen volwassen stamcellen en organoïden wellicht worden gebruikt om zieke weefsels van patiënten door gezonde weefsels te vervangen.

Clevers studeerde biologie en geneeskunde in Utrecht. Na zijn promotie bracht hij vier jaar door aan het Amerikaanse Harvard, waarna hij naar Utrecht terugkeerde. Naast hoogleraar aan het UMC Utrecht werd hij directeur van het Hubrecht Instituut.
Hij publiceerde meer dan 450 veelgeciteerde artikelen, waarvan vele in toptijdschriften als Science, Nature en Cell. Tien octrooien staan mede op zijn naam.
Clevers ontving prestigieuze beurzen, waaronder in 2001 de Spinozapremie van NWO en in 2008 en 2014 een Advanced Grant van de European Research Council. Daarnaast kreeg hij veel prijzen, waaronder in 2011 de Ernst Jung Prize for Medicine, in 2012 de Prix Leopold Griffuel, de William Beaumont Prize in Gastroenterology en de Heinekenprijs voor Geneeskunde, en in 2013 een van de eerste Breakthrough Prizes in Life Sciences.

Clevers is lid en oud-president van de KNAW. In 2012 werd hij lid van de American Academy of Arts and Sciences, en sinds 2014 is hij geassocieerd lid van de National Academy of Sciences in de Verenigde Staten.

Videoportet Hans Clevers