Jan Hoeijmakers

Jan Hoeijmakers

Jan Hoeijmakers (1951) krijgt de prijs voor zijn innovatieve onderzoek op het terrein van kanker en veroudering. Geneticus Hoeijmakers, bij een breed publiek bekend als ouderdomsprofessor, is de belangrijkste expert in de wereld op het gebied van DNA-herstel.  Hij bestudeerde hoe eiwitten beschadigingen die ons DNA oploopt herkennen, uit het DNA knippen en vervolgens opvullen met nieuw DNA en toonde aan dat dit proces belangrijk is bij kankerpreventie en veroudering. 
Hoeijmakers is, aldus de jury,  een groot organisator. Hij heeft in de loop der jaren  diverse wetenschapsgebieden samengebracht om zijn ontdekkingen op het gebied van DNA-herstel te vertalen naar  klinische toepassingen. Het wereldwijd geaccepteerde inzicht dat DNA-herstel cruciaal is in de fysiologie, bij celdeling, metabolisme en veroudering, en dat het een sleutelrol vervult bij de preventie van kanker, danken we aan hem.

Jan Hoeijmakers is sinds 1993 hoogleraar moleculaire genetica aan het Erasmus MC. Hij studeerde biologie, en kwam na zijn promotie in 1981 bij de afdeling Genetica van het Erasmus MC. Hij won in 1995 samen met Dick Bootsma de Louis Jeantetprijs, en kreeg in 1999 een Spinozapremie. In 2000 werd Hoeijmakers lid van de KNAW. Van de ERC kreeg hij in 2008 de prestigieuze advanced investigator grant. 

Jan Hoeijmakers is Akademiehoogleraar sinds 2011.

Aicon_audio.gifftakeling (Hoe?Zo! Radio, 9 september 2011)

Jong van geest en gen. Wat kan DNA reparatie ons leren over veroudering? (Het onderzoek van Jan Hoeijmakers)