Bakhuis Roozeboom Medaille

De KNAW kent om de vier jaar een medaille toe aan een wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fasenleer.

Een aantal geleerden heeft als erkenning van de verdiensten van scheikundige en Akademielid prof. dr. H.W. Bakhuis Roozeboom (1854-1907) de medaille ingesteld in 1911. Het vermogen van het Bakhuis Roozeboomfonds is in 1992 aangevuld met donaties van derden, onder andere van mevrouw E.C. Bakhuis Roozeboom-Dros, de Universiteit van Amsterdam en het Schefferfonds van de TU Delft.

De fasenleer is de wetenschap van het fasengedrag van materie onder veranderende omstandigheden van druk, temperatuur en samenstelling. Fasenleer kan horen bij de vakgebieden fysische chemie, natuurkunde, metaalkunde, geochemie en astrofysica.

De laureaat ontvangt een medaille met de beeltenis van H.W. Bakhuis Roozeboom. De uitreiking vindt plaats tijdens een symposium over het onderzoeksthema van de laureaat.

Vakgebieden

Fasenleer; fysische chemie; natuurkunde; metaalkunde; geochemie; astrofysica

Voor wie?

Wetenschappers fasenleer

Nominatie en uitreiking

U kunt op dit moment geen nominaties indienen. De eerstvolgende uitreiking van de Bakhuis Rozeboom Medaille vindt plaats in 2019.