Bakhuis Roozeboom Medaille

De KNAW kent om de vier jaar een medaille toe aan een wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fasenleer.

Een aantal geleerden heeft als erkenning van de verdiensten van scheikundige en Akademielid prof. dr. H.W. Bakhuis Roozeboom (1854-1907) de medaille ingesteld in 1911. Het vermogen van het Bakhuis Roozeboomfonds is in 1992 aangevuld met donaties van derden, onder andere van mevrouw E.C. Bakhuis Roozeboom-Dros, de Universiteit van Amsterdam en het Schefferfonds van de TU Delft.

De laureaat ontvangt een medaille met de beeltenis van H.W. Bakhuis Roozeboom. De uitreiking vindt plaats in combinatie met de uitreiking van de Gilles Holst Medaille tijdens een door de KNAW te beleggen bijeenkomst.

Vakgebieden

Fasenleer: onderzoek naar fasengedrag van materie in klassieke of quantumsystemen en/of niet-evenwichtsfasen in dynamische systemen.

Voor wie?

Wetenschappers in Nederland of daarbuiten die een baanbrekende bijdrage hebben geleverd op het gebied van de fasenleer (zie omschrijving vakgebied hierboven).

Nominatie en uitreiking

U kunt geen nominaties meer indienen.

De uitreiking van de Bakhuis Roozeboom Medaille zal plaatsvinden op 20 januari 2020.