Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica

De Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica ondersteunt excellent onderzoek op het gebied van de biochemie en de biofysica.

De Stichting Alfred Heineken Fondsen reikt elke twee jaar de Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica uit. De Stichting bevordert hiermee de aandacht voor en het belang van de vakgebieden biochemie en biofysica, met inbegrip van de biochemische en biofysische aspecten van de microbiologie en van de kiemingsfysiologie van zaden. Technische aspecten van de kiemingsfysiologie vallen buiten de prijs.

De Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica bestaat uit een kristallen trofee en een geldbedrag van 200.000 Amerikaanse dollars. Het kristallen beeld, een replica van een miniatuurmicroscoop, ontwikkeld door de Nederlandse geleerde Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723), staat symbool voor de ontwikkelingen van de biochemie en biofysica sinds de instelling van de prijs in 1963. De trofee is ontworpen door W. Heesen en vervaardigd door de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek Leerdam.

Vakgebieden

Biochemie, biofysica

Voor wie?

Internationaal toonaangevende onderzoeker in de biochemie en/of biofysica wiens wetenschappelijke werk nog een aanzienlijke belofte inhoudt.

Nominatie en uitreiking

Voor de Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica kunnen onderzoekers worden genomineerd door:

  • Leden van de KNAW
  • Colleges van bestuur en decanen van universiteiten in Nederland
  • Directeuren van onderzoeksinstituten in Nederland
  • Individuele hoogleraren van universiteiten in Nederland en daarbuiten
  • Academies en andere instellingen van wetenschappen in Nederland en daarbuiten
  • Het bestuur van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

U dient hiervoor gebruik te maken van het nominatieformulier (met de gevraagde bijlagen). Dit formulier (doc) kan tot en met 15 oktober 2019 worden ingediend via e-mailadres: hp@knaw.nl.

De feestelijke uitreiking vindt plaats op 1 oktober 2020 in Amsterdam.