Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica

De Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica van de Dr. H.P. Heineken Stichting ondersteunt excellent onderzoek naar de biochemie en de biofysica.

De Dr. H.P. Heineken Stichting reikt elke twee jaar een van de meest prestigieuze prijzen van Nederland uit: de Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica. De Stichting bevordert hiermee de aandacht voor en het belang van de vakgebieden biochemie en biofysica, met inbegrip van de biochemische en biofysische aspecten van de microbiologie en van de kiemingsfysiologie van zaden. Technische aspecten van de kiemingsfysiologie vallen buiten de prijs.

De Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica bestaat uit een kristallen trofee en een geldbedrag van 200.000 Amerikaanse dollars. Het kristallen beeld, een replica van een miniatuurmicroscoop die de Nederlander Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723) ontwikkeld heeft, staat symbool voor de ontwikkelingen van de biochemie en biofysica sinds de instelling van de prijs in 1963. De trofee is ontworpen door W. Heesen en vervaardigd door de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek Leerdam.

Vakgebieden

Biochemie, biofysica

Voor wie?

Internationaal toonaangevende onderzoekers in de biochemie en/of biofysica van wie het wetenschappelijke werk nog een aanzienlijke belofte inhoudt

Nominatie en uitreiking

Voor de Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica kunnen onderzoekers worden genomineerd door:

  • Gewone leden, buitenlandse leden en correspondenten van de KNAW.
  • Colleges van bestuur, decanen en individuele onderzoekers van universiteiten in Nederland
  • Academies alsmede andere instellingen van wetenschappen in het buitenland.
  • Het bestuur van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.
  • Overige wetenschappelijke organisaties.

U kunt geen nominaties meer indienen.

De feestelijke uitreiking vindt plaats op 27 september 2018 in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.