Dr. Hendrik Muller Prijs

De Dr. Hendrik Muller Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een in Nederland werkzame mid-career onderzoeker die een duurzame band met Nederland heeft en zich bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen.

De Stichting Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds in Den Haag heeft deze nieuwe prijs in 2019 ingesteld. Vanaf 2019 is de prijs bestemd voor een mid-career onderzoeker op het gebied van de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en is bestemd voor het medefinancieren van een onderzoeksproject naar keuze van de laureaat. 

Het Fonds is vernoemd naar dr. Hendrik Pieter Nicolaas Muller (1859-1941), een Nederlandse zakenman en diplomaat. Na een geslaagde carrière in het Rotterdamse zakenleven was Hendrik Muller van 1919 tot 1924 gezant in Roemenië en van 1924 tot 1932 gezant in het voormalige Tsjecho-Slowakije. De Dr. Hendrik Muller prijs is de opvolger van de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen die werd uitgereikt van 1991 tot 2017. 

Vakgebieden

Geesteswetenschappen en sociale wetenschappen

Voor wie?

Eén in Nederland werkzame mid-career onderzoeker die een duurzame band met Nederland heeft en zich bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen. De onderzoeker is in het jaar van nominatie niet langer dan 15 jaar geleden gepromoveerd en heeft een aanstelling bij een Nederlandse universiteit of een Nederlands onderzoeksinstituut.

Nominatie en uitreiking

U kunt geen nominaties meer indienen. 

De uitreiking van de Dr. Hendrik Muller Prijs 2021 vindt plaats op 19 april 2022 in het Trippenhuis te Amsterdam. Lees meer over het programma en aanmelden.

De volgende ronde start in het voorjaar 2023.