KNAW-Hendrik Muller Zomerseminar 2018

De Robothumanist: Een verkenning van de volgende fase in de digitale geesteswetenschappen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, staan de geesteswetenschappen voorop in het omarmen van digitale onderzoeksmethoden. Voor de geesteswetenschapper is spelen met concepten en constructen in modellen een tweede natuur. Alan Turing’s computer is het ideale verlengstuk voor de geesteswetenschapper. De Turingmachine is de ultieme zandbak waarin theorie, experiment en data samenkomen en de grootste technische doorbraak in de geesteswetenschappen sinds de boekdrukkunst.

Tijdens het seminar verkennen deelnemers met elkaar hoe geesteswetenschappers de computer kunnen inzetten voor de beantwoording van hun vraagstellingen. Sprekers uit de geesteswetenschappen lichten onder meer toe welke vaardigheden daarvoor nodig zijn en hoe ze de toekomst van hun vakgebied zien nu ze dit nieuwe instrumentarium kennen.

 

Programma

Het programma wisselt plenaire lezingen van gerenommeerde sprekers af met parallelle break-outsessies, waarin de deelnemers in kleinere groepen gaan werken aan opdrachten, verdieping en presentaties.

Deelnemers kunnen kiezen voor een rol als filosoof, monnik of tovenaar. De filosofen, begeleid door Antal van den Bosch (Meertens Instituut-KNAW en Radboud Universiteit), gaan de discussie aan over onderwerpen als de rol van digital humanities in de hermeneutische cyclus. De monniken, begeleid door Marieke van Erp (KNAW Humanities Cluster, Digital Humanities Lab), krijgen een introductie in digital humanities en gaan met voorbeelddata of hun eigen data aan de slag in korte hackathons. De tovenaars, begeleid door Folgert Karsdorp (Meertens Instituut-KNAW) gaan de diepte in met Python; ook hier zijn eigen code en data welkom.

Voor alle sessies geldt: neem je onderzoeksvragen, je laptop en waar mogelijk ook je data mee.

De plenaire lezingen, de zgn. 'goeroe-sessies', worden gegeven door experts als Karina van Dalen (Huygens ING-KNAW) en Theo Meder (Meertens Instituut-KNAW). De experts nemen de deelnemers mee met hun specialismen en de rol die digital humanities in hun werk heeft. De goeroe-sessies bieden zowel diepte als ruimte voor discussie en reflectie.

Programmacoördinatoren: Antal van den Bosch, Marieke van Erp en Folgert Karsdorp.

Bekijk het programma (pdf).

Wanneer vindt het zomerseminar plaats?

Het tiende KNAW-Hendrik Muller Zomerseminar vindt plaats van maandag 18 juni tot en met donderdag 21 juni 2018. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Aanmelden

De deadline voor het indienen van aanvragen is 22 april 2018. U dient gebruik te maken van het aanvraagformulier.