KNAW-Hendrik Muller Zomerseminar 2019

Europa tussen Amerika en China: Constitutionele stelsels, culturele identiteiten, politieke keuzes

Nu China onder Xi zijn plek opeist op het mondiale toneel en Trump het Amerikaanse presidentschap invult op basis van America First, verandert de wereldorde zienderogen. Dit dwingt Europa zich te bezinnen op zijn positie en zijn relatie tot beide mogendheden.

Tijdens het KNAW Hendrik Muller Zomerseminar 2019 – een vierdaagse masterclass voor een groep van  masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi in de sociale en geesteswetenschappen – wordt het thema Europa tussen Amerika en China vanuit verschillende disciplines en invalshoeken door deskundigen belicht.

 

Onderwerpen

Vragen die tijdens het seminar aan de orde komen, zijn:

  • Welke constitutionele stelsels kennen Amerika, China en de Europese Unie en hoe beïnvloeden deze hun handelingsvermogen, intern en extern?
  • Hoe kijken Amerika, China en Europa naar enkele grote uitdagingen van deze tijd – kunstmatige intelligentie, klimaat en internationale handel – en welke gevolgen heeft dit voor hun onderlinge verhoudingen?
  • Wat maakt de kern uit van de Amerikaanse, Chinese en Europese culturele identiteit en hoe bepaalt deze hun kracht en kwetsbaarheid in de snel veranderende wereldorde?

Bekijk het programma (pdf)

Deelname

Maximaal tweeëntwintig getalenteerde masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi in de sociale en geesteswetenschappen kunnen aan het seminar deelnemen. Van hen wordt het volgende verwacht:

  • Voorbereiding van elke sessie
  • Actieve deelname
  • Presentatie/deelname aan een project tijdens het seminar

Het KNAW Hendrik Muller Zomerseminar 2019 vindt plaats van maandag 1 tot en met donderdag 4 juli 2019 en staat onder leiding van Luuk van Middelaar, hoogleraar grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden.  

Het seminar wordt gefinancierd door het Hendrik Muller Fonds en de KNAW en is voor de deelnemers geheel verzorgd, inclusief overnachtingen in Amsterdam.

Aanmelden

U kunt geen aanvragen meer indienen.