Toekenningen

KNAW Ter Meulen beurs 2018

Zesentwintig jonge veelbelovende onderzoekers op het terrein van de kindergeneeskunde en verwante vakgebieden kunnen het komende jaar met een KNAW Ter Meulen beurs naar het buitenland voor een wetenschappelijk onderzoeksproject.

In totaal ontving de KNAW dertig aanvragen voor een KNAW Ter Meulen beurs, waarvan de beoordelingscommissie er uiteindelijk zesentwintig heeft toegekend. Ter Meulen beurzen bedragen tussen de €1.600 en €22.400, voor een werkbezoek van één maand tot een verblijf in het buitenland van twaalf maanden. Een opvallend gegeven is dat zes gehonoreerde aanvragers afkomstig zijn van het Erasmus MC en negen vanuit het Amsterdam UMC.

Bekijk de volledige lijst met toekenningen (pdf).

Interview met Menno Douwes

Postdoc-onderzoeker en AIOS Kindergeneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen
Children’s Hospital Colorado, Denver, Verenigde Staten
University of Wisconsin-Madison, Madison, Verenigde Staten. 

Kun je kort uitleggen waar je onderzoek over gaat?

Bij de ziekte 'pulmonale arteriële hypertensie' zijn de longslagaders ziek. De longslagaders worden stug of stijf en dat vergroot de belasting van het hart. Wij werken aan een meetmethode die precies kan meten hoe stijf de longvaten worden en willen vervolgens onderzoeken wat dit betekent voor de belasting voor het hart en voor de patiënt.

Welk verschil maakt de Ter Meulen beurs voor jouw onderzoek?

Zonder deze beurs had ik nooit naar het buitenland kunnen gaan, waar dit onderzoek plaatsvindt. Voor mij als jonge onderzoeker is het onmogelijk zo’n studiereis zelfstandig te financieren. De Ter Meulen beurs is echt uniek omdat je op persoonlijke titel een mooi bedrag voor een buitenlands werkbezoek kunt aanvragen.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Voor de metingen die we nu bij kinderen doen, voeren we hartkatheterisaties uit; een ingreep die alleen onder narcose wordt uitgevoerd en risicovol en onplezierig is. Als we een meetmethode kunnen ontwikkelen waarvoor alleen een echo nodig is, dan kunnen we kinderen sneller, vaker, veiliger en goedkoper monitoren.

Foto: Landelijk Expertisecentrum Kinder Pulmonale Hypertensie Groningen

Lees het volledige interview.