Virologie algemeen

Op deze pagina treft u de vragen aan over de vaccinatie en het coronavirus in de rubriek 'Virologie algemeen'.

Vraag 102

Ron Fouchier vertelde een anekdote over adenovirussen die de mens besmetten in de Rotterdamse metro en soms hun DNA in menselijke chromosomen integreren. Dat zou niet schadelijk zijn, omdat het in somatische cellen gebeurt. Maar als ze op de verkeerde plaats in het chromosoom integreren, kunnen ze genen en regulators ontregelen en op die manier wel schadelijk zijn?

Dergelijke cellen (die dus bijzonder zeldzaam zijn) worden door ons afweersysteem herkend als lichaamsvreemd en uitgeschakeld. Er zijn wel kankerverwekkende virussen (bijvoorbeeld retrovirussen) die door integratie in specifieke plaatsen in ons erfelijk materiaal voor problemen kunnen zorgen, maar dat zien we niet bij andere virussen.  

Vraag 103

Hoe worden die niet-replicerende adenovirussen eigenlijk vermeerderd?

Er zijn bepaalde genen uit het virus gehaald, en die zijn in de cellen gestopt die het niet-replicerende virus gaan maken. De hele replicatiemachinerie is dan aanwezig, maar er worden virussen gemaakt die de kennis voor replicatie mee kunnen nemen, aangezien normale cellen de replicatiemachinerie van virussen niet hebben. Dit is uitgebreid getest voor het Adenovirus, er isaangetoond dat ze ook niets meenemen van de producerende cellen.