Samenleving in gesprek met wetenschappers

Je kunt bij ons terecht voor

  • Een compacte workshop Vuistregels voor Vragenstellen (bijvoorbeeld als aanvulling op een publieks lezing door een wetenschapper)
  • Praktische handvatten om te leren vragen stellen in het onderwijs
  • Toegang tot een netwerk van wetenschappers met ervaring in wetenschapscommunicatie

Wil je de impact van je evenement vergroten?

Voor evenementen die draaien om de interactie tussen samenleving en wetenschap, bieden wij korte instructies voor vragenstellen, zodat er een levendig, inspirerend gesprek ontstaat. Indien gewenst kunnen wij optreden als moderator. Geïnteresseerd in Vuistregels voor Vragenstellen? Neem dan contact met ons op. Dan bekijken we samen hoe we de impact van het evenement kunnen versterken.

Samenweten-vragen

Wat is een goede vraag in het onderwijs? Goede vraag!

Vragen stellen helpt mensen om beter opgewassen te zijn tegen de enorme stroom van nieuws uit de wetenschap. Maar hoe weet je of je de goede vragen stelt? Samenweten ontwikkelt (samen met het Origin Center, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en andere partijen) programma’s om mensen te stimuleren meer en effectiever vragen te stellen. Het gaat over allerlei typen vragen: waaromvragen, vragen naar de bewijsvoering van wetenschappelijke uitspraken en naar de stand van het wetenschappelijk debat, wat-betekent-dat vragen, informatie vragen, stel-dat vragen. De eerste instructiematerialen en andere hulpmiddelen voor scholieren en docenten zijn in ontwikkeling. Een voorbeeld van zo’n instructiepakket voor 11-14-jarigen vind je hier.

Wil je met wetenschappers in gesprek over hun onderzoek?

Samenweten helpt je wetenschappers te vinden die weten hoe ze op een toegankelijke manier over hun onderzoek kunnen praten. Zo kun je vragen stellen aan wetenschappers die expert zijn op een onderwerp dat aansluit bij jouw maatschappelijke organisatie. We hebben een uitgebreid netwerk en helpen je graag.