Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Engagement #3

Nederland, een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen

De derde editie van de reeks Engagement!? vindt plaats op de dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In deze bijeenkomstenreeks cureert Neske Beks een avondprogramma waarin ze haar gasten uitnodigt om de rol van kunst in het politieke landschap van nu kritisch te onderzoeken en bediscussiëren. 

  • 6 november 2024
  • 19:00 - 22:00
  • KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, AmsterdamRoutebeschrijving

Terugkijken: Engagement #3

Hoe ziet onze wereld eruit op 6 november 2024?  

‘Zou het kunnen? Is conservatief Amerika er klaar voor?’ Zestien jaar geleden, bij de verkiezingen in 2008, stelde Beks zich deze vraag over een mogelijke eerste Zwarte president van de Verenigde Staten. Anno 2024 is deze vraag wederom relevant. Is conservatief Amerika klaar voor de eerste vrouwelijke president van kleur? Welke invloed heeft de uitslag op Nederlands beleid en politiek?

Wie staat er vanaf die dag aan het roer van de V.S. en wat betekent dat voor de wereld? De dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat Neske Beks bij de Akademie van Kunsten in gesprek over de maatschappelijke rol van kunstenaars in een wereld die volgens haar steeds verder naar radicaal rechts verschuift.  

Kunst, conflict en normalisering  

Beks verbindt de mogelijke uitslagen van deze verkiezingen aan grote vragen van nu: 'Is er sprake van normalisering van het niet-normale? En wat is het gevolg van de keuze van de Amerikanen voor de mondiale politiek en de oorlog in Gaza?'  

Met haar gasten belicht ze het spanningsveld tussen kunst en conflict, luisteren in tijden van polarisatie en (mondiale) politiek en vooruitgang. 

Met politici in gesprek over kunst 

Is het onmogelijk om met politici te praten over kunst? Kunstenaar Hans van Houwelingen denkt van niet. Hoe kijkt Kathleen Ferrier, als voormalig CDA-politica (huidig voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie) aan tegen kunst in een politieke context? En hoe bezien zij de huidige tijd? Ferrier vraagt zich af of dit een tijd is waarin enkel nog ruimte is voor ontmoediging, apathie en de normalisering van het niet normale: ‘Wanneer stoppen we daarmee?’ De mogelijk grote afstand tussen kunst en politiek is het vertrekpunt voor een gesprek met Ferrier en Van Houwelingen. 

Is luisteren voldoende?  

‘Wie er ook president wordt, de V.S. staan op de rand van een burgeroorlog.’ aldus auteur en theatermaker Dominique Willaert. Hij trok met zijn vrouw in een camper door de V.S. om naar Trump-stemmers te luisteren, in navolging van zijn boek Niet alles maar veel begint bij luisteren (2023). Deze avond doet hij verslag van zijn luistermethode en de periode die hij in de V.S. doorbracht. 

'En wat is het gevolg van de keuze van Amerikanen voor de mondiale politiek en de oorlog in Gaza? Biedt luisteren een uitkomst, of is dat een ijdele hoop?' zo vraagt Beks zich af. 

Identiteit, democratie en sociale rechtvaardigheid 

De afsluiting van de avond wordt verzorgd door kunstenaar en sociologe Rasha Hilwi. Zij combineert in haar eigen artistieke vorm woorden, verhalen in drie talen en muziek. Het werk van Hilwi begeeft zich op het snijvlak van identiteit, democratie en sociale rechtvaardigheid.  

Over de serie Engagement? Engagement! 

In deze terugkerende reeks Engagement? Engagement! cureert Neske Beks een avondprogramma waarin ze haar gasten uitnodigt om de rol van kunst in onze het politieke landschap van nu kritisch te onderzoeken en bediscussiëren. 

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.