Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Bijeenkomsten

De KNAW fungeert als forum voor het wetenschappelijk debat en voor de uitwisseling van wetenschappelijke informatie. In dit kader organiseert de Akademie uiteenlopende bijeenkomsten, waarvan er vele vrij toegankelijk zijn voor publiek. 

Op de hoogte blijven van alle bijeenkomsten? Schrijf u hier in voor onze agendaladder.

KNAW-lid? Klik hier voor een overzicht van bijeenkomsten voor leden.

  • 21feb

    Het nieuwe coronavirus

    Coronavirussen veroorzaken in mensen over het algemeen milde infecties van de luchtwegen. We kennen echter ook de SARS en MERS varianten, die ernstige ziekten veroorzaken. Bekijk een van de eerste bijeenkomsten over het nieuwe coronavirus, gehouden bij de KNAW op vrijdag 21 februari 2020.

    Bekijk bijeenkomst
  • 17feb

    Academische vrijheid in Nederland

    Wat betekent academische vrijheid? Welke grenzen kunnen eraan gesteld worden en wie is er verantwoordelijk voor? Op woensdag 17 februari 2021 presenteerde de KNAW het rapport 'Academische vrijheid in Nederland' waarin zij het begrip academische vrijheid nader uitwerkt, en ingaat op spanningsvelden die kunnen ontstaan bij financiering van wetenschap, samenwerking met het bedrijfsleven en bij deelname aan het publieke debat.

    Online, via Zoom
    Bekijk bijeenkomst
  • 25mrt

    ‘Er hangt iets in de lucht' | Eén jaar coronapandemie

    Ruim een jaar geleden werd in Nederland de eerste coronabesmetting vastgesteld. Wat heeft de wetenschap in de tussentijd geleerd over het overdragen van virussen via druppeltjes en aerosolen? In dit webinar bespreken zeven experts de successen, de mislukkingen en de toekomst van de wetenschap achter de verspreiding van infectieziekten via de lucht.

    Online, via Zoom
    Bekijk bijeenkomst
  • 24jun

    Intimidatie van wetenschappers: wie beschermt academische vrijheid?

    De druk op wetenschappers, bijvoorbeeld op sociale media, kan hoog oplopen als hun resultaten een deel van het publiek niet bevallen. Hoe kunnen wetenschappers onder dergelijke druk en intimidatie hun vrijheid bewaren en zichzelf niet censureren?

    Online, via Zoom
    Bekijk bijeenkomst
  • 11okt

    Opdrachtonderzoek en academische vrijheid: hoe leid je samenwerking in goede banen?

    Bedrijven, overheden en het maatschappelijk middenveld worden steeds vaker en intensiever betrokken bij de wetenschap en bij de financiering ervan. Te denken valt aan opdrachtonderzoek, maar ook aan andere vormen van (co-)financiering. Dit webinar onderzoekt hoe je samenwerking anno 2021 in goede banen leidt.

    Online, via Zoom
    Bekijk bijeenkomst
  • 23nov

    Planetary Health

    Onlangs hebben medische vaktijdschriften wereldwijd dringend opgeroepen tot maatregelen om de temperatuurstijging te beperken en de biodiversiteit te herstellen omdat de gezondheid van de mens in het geding is. Het gaat om infectieziektes, gebrek aan water en voedsel, maar ook om migratie, conflict en mentale gezondheid.

    Online, via Zoom
    Bekijk bijeenkomst
  • 26nov

    Expertmeeting I: Betrouwbaarheid van de wetenschap in het publieke domein

    Enerzijds bespreken we wat de oorzaak is van het in twijfel trekken van wetenschappelijke kennis, wie werken er aan mee, en waarom? Anderzijds bespreken we wat we kunnen doen om de betrouwbaarheid van de wetenschap te behouden.

    Bekijk bijeenkomst
  • 2dec

    Expertmeeting II: De impact van COVID-19 op onderzoekers

    Ook voor academici zijn de gevolgen van de COVID-19-pandemie voelbaar. Maar de effecten op onderzoekers in Nederland variëren sterk, afhankelijk van discipline, carrièrefase, nationaliteit en persoonlijke omstandigheden.

    Bekijk bijeenkomst
  • 13dec

    Expertmeeting III: Wervelende wetenschap

    Tijdens de pandemie werd er in een razend tempo nieuwe kennis ontwikkeld met een directe maatschappelijke impact. Onderzoekers lanceerden al snel initiatieven om hun kennis relevant te maken voor de nieuwe situatie. Wat hebben we geleerd? En wat is de mogelijke prijs die we hebben betaald?

    Bekijk bijeenkomst
  • 20dec

    Modelleren met onzekerheden: de opkomst van omikron

    In dit webinar bespreken we welke factoren cruciaal zijn voor modellering en kijken we samen met deskundigen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Israël vanuit een internationaal perspectief naar de interventiemogelijkheden.

    Bekijk bijeenkomst
  • 20dec

    Modelleren met onzekerheden: de opkomst van omikron

    Vanaf het begin van de COVID-19-pandemie hebben epidemiologische analyses en wiskundige modellen een belangrijke rol gespeeld bij het voorspellen van pandemiescenario's en het effect van interventiemogelijkheden om het coronabeleid te sturen. Naar aanleiding van de recente besmettingsgolf in heel Europa worden nieuwe maatregelen besproken, zoals boostervaccins, vaccinatie van kinderen en beperkingen voor specifieke groepen via coronatoegangsbewijzen (1/2/3G-beleid en combinaties daarvan).

    Bekijk bijeenkomst
  • 18jan

    Expertmeeting IV: Wetenschap en digitale technologie

    Digitale technologieën hebben tijdens de pandemie veel goeds gebracht dat we ook in het onderzoek en onderwijs niet meer zouden willen missen. Maar digitalisering brengt ook risico’s met zich mee voor veiligheid, en academische waarden - denk aan toezicht bij tentamens.

    Bekijk bijeenkomst
  • 4apr

    Klimaat van alle kanten: De gevolgen van klimaatverandering, kwetsbaarheid en aanpassingen

    Hoe kan goed bestuur de aanpassingskloven verkleinen en klimaatbestendige ontwikkeling stimuleren? En hoe kunnen zachte adaptatiegrenzen worden overwonnen? Tijdens dit webinar komen deze en andere open vragen aan bod en zullen de belangrijkste onderzoeksontwikkelingen worden besproken.

    Bekijk bijeenkomst
  • 2mei

    Oorlog in Oekraïne: religie en internationale betrekkingen

    Religie speelt een belangrijke rol in de retoriek die Rusland gebruikt om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Volgens Rusland zijn Oekraïne en vooral Kiev van grote culturele en religieuze betekenis voor de Russische identiteit en ambities. De oorlog wordt zelfs voorgesteld als een existentiële en apocalyptische strijd tussen goed en kwaad.

    Bekijk bijeenkomst
  • 16mei

    Klimaat van alle kanten: olivijn, het wondermiddel tegen klimaatverandering?

    Het IPCC klimaatrapport van 2022 maakt duidelijk dat de wereld grote risico’s loopt door de toenemende opwarming van de aarde. Ook is duidelijk dat maatregelen om de toenemende CO2 concentratie in de atmosfeer terug te brengen door de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven, alleen niet voldoende zijn. Naast deze maatregelen zijn ook zogenaamde negatieve emissietechnologieën (NET) nodig om actief de CO2 concentratie in de atmosfeer te verminderen.

    Bekijk bijeenkomst
  • 23mei

    KNAW-symposium - Kritisch denken: een achterhaald ideaal?

    ‘Kritisch denken’ staat hoog op de lijst van vaardigheden, binnen kennisinstellingen en in de maatschappij. Tegelijkertijd is kritiek met name in de sociale- en geesteswetenschappen een omstreden ideaal geworden en pleiten sommige academici voor postcritique, een nieuwe manier om te lezen en te interpreteren die verder gaat dan alleen kritiek beoefenen.

    Bekijk bijeenkomst
  • 24mei

    Wiskunde en statistiek in het voortgezet onderwijs

    De wiskunde heeft zich ontwikkeld van de taal van de natuur tot de taal van de maatschappij. Tijdens deze bijeenkomst bespreken experts wat hiervan de gevolgen zijn voor de wiskunde die wij onderwijzen, met speciale aandacht voor kansrekening en statistiek. Toeval en onzekerheid zijn relatief nieuwe paradigma's in het onderwijs. De combinatie van harde wiskunde en menselijke intuïtie is lastig. En niet alleen leraren worstelen ermee. Wat zouden kinderen op de middelbare school moeten leren?

    Bekijk bijeenkomst
  • 10jun

    28e Gondalezing door Upinder Singh: Inscribing power on the realm - koninklijke ideologie en religieuze politiek in India, ca. 200 v.Chr. - 300 n.Chr.

    Upinder Singh, hoogleraar geschiedenis, Ashoka University, Sonepat, India, betoogt dat de grondvorm van de oude Indiase politieke ideologie en religieuze politiek in de periode tussen circa 200 v.Chr. en 300 n.Chr. is ontstaan door een continu dialogisch proces, dat terug te zien is in de wijze waarop koningen hun machtsstempel op hun rijk hebben gedrukt.

    KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
    Bekijk bijeenkomst
  • 13jun

    Klimaat van alle Kanten: 'The Intergenerational Climate Crimes Act'

    'The Intergenerational Climate Crimes Act', ontwikkeld door de Indiase advocaat, academicus en onderzoeker Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staal, omvat een nieuw juridisch raamwerk voor klimaatrechtvaardigheid toegepast op klimaatmisdrijven die zouden zijn gepleegd door Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat.

    Bekijk bijeenkomst
  • 22jun

    Leven met Covid-19: Hoe ziet de toekomst eruit?

    Na twee jaar corona is het nog onduidelijk hoe de toekomst met het virus eruit zal zien. We hebben te maken met de omikronvariant(en), zijn de sociale beperkingen beu en verkeren in verwarring over hoe goed en hoe lang vaccins nu eigenlijk beschermen. Hoe gaan we om met deze onzekere toekomst?

    Bekijk bijeenkomst
  • 23jun

    Slotbijeenkomst Gewaardeerd!

    Deze interactieve middag bespraken we de opbrengsten van het afgelopen jaar en werken we gezamenlijk aan concrete aanbevelingen voor toekomstbestendige wetenschapscommunicatie.

    KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
    Bekijk bijeenkomst
  • 12sep

    Installatie nieuwe leden van de KNAW

    Op 12 september 2022 worden de nieuwe leden van de KNAW geïnstalleerd.

    KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
    Bekijk bijeenkomst
  • 13sep

    De toekomst van de ruimtelijke ordening: Louise O. Fresco over ruimte, voedsel en klimaat

    Wat hebben we aan ruimte nodig om mensen van voedsel te voorzien? Stedenbouwkundige Riek Bakker en journalist Margreet Fogteloo gaan op 13 september in gesprek met wetenschapper en publicist Louise O. Fresco.

    KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
    Bekijk bijeenkomst
  • 27sep

    Klimaatonderzoek Initiatief Nederland: denk mee over de toekomst van het klimaatonderzoek

    Deze bijeenkomst over de toekomst van het klimaatonderzoek in Nederland is bedoeld voor bestuurders én onderzoekers die zich bezighouden met klimaatonderzoek in brede zin.

    KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
    Bekijk bijeenkomst

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.