Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.

  • 19 december 2024

    Neem nu geen onomkeerbare besluiten over talenstudies

    De situatie van talenstudies aan Nederlandse universiteiten is zeer zorgelijk. Twee universiteiten staan op het punt om Frans en Duits als zelfstandige opleiding te schrappen. Ook andere talen als Chinees, Japans en Koreaans staan op de nominatie om te verdwijnen als hoofdvak. Om de voor Nederland noodzakelijke expertise te behouden en te borgen, adviseert de KNAW om nu geen onomkeerbare besluiten te nemen over talenstudies.

    Lees meer
  • 18 december 2024

    Lodi Nauta nieuwe vicepresident KNAW

    Lodi Nauta, hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt de nieuwe vicepresident van de KNAW. Hij volgt per 1 april 2025 Ivo Giesen op, die in september is begonnen als directeur van het WODC.

    Lees meer
  • 11 december 2024

    Reactie op akkoord over OCW-begroting

    De bezuinigingen op de begroting van OCW, waar gisteravond een akkoord over is bereikt, zijn ongekend en onverantwoord, vindt de KNAW.

    Lees meer
  • 11 december 2024

    Gebruik wetenschappelijke methoden voor besluitvorming complexe beleidsthema’s

    Het regelmatig raadplegen van academici met behulp van wetenschappelijke methoden kan belangrijke inzichten opleveren en blinde vlekken in het wetenschapsbeleid aan het licht brengen, aldus De Jonge Akademie in het rapport Geïnformeerde keuzes.

    Lees meer
  • 4 december 2024

    Nieuw onderzoek laat zien hoe cannabis mogelijk de hersenontwikkeling kan beïnvloeden

    Neurowetenschapper Rogier Min van Amsterdam UMC heeft in samenwerking met het lab van Christiaan Levelt van het Nederlands Herseninstituut ontdekt hoe hersencellen mogelijk reageren op cannabis en wat voor invloed dit kan hebben op de flexibiliteit van ons brein.

    Lees meer
  • 3 december 2024

    Paardenbloem evolueert mee met hete stad

    Paardenbloemen uit de stad groeien beter in warme zomers en bloeien beter na zachte winters dan hun soortgenoten op het platteland. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) dat paardenbloemen uit het centrum van Amsterdam vergeleek met planten buiten de stad.

    Lees meer
  • 3 december 2024

    Koning bezoekt het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

    Zijne Majesteit de Koning bracht dinsdagmiddag 3 december een werkbezoek aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. De Koning krijgt een rondleiding door het gebouw en spreekt met medewerkers over hun onderzoeksprojecten en met stakeholders over de uitdagingen voor het IISG.

    Lees meer
  • 2 december 2024

    Onderzoekers maken nieuw organoïde met alle belangrijke cellen van de alvleesklier

    Onderzoekers van het Hubrecht Instituut hebben een nieuw organoïde ontwikkeld dat lijkt op de menselijke alvleesklier tijdens de vroege ontwikkeling. Dit organoïde biedt een beter beeld van hoe de alvleesklier zich ontwikkelt.

    Lees meer
  • 19 november 2024

    Column Marileen Dogterom: Hoe klein wil Nederland zijn?

    Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de begroting van OCW. Er staat veel op het spel want bezuinigen op onderwijs, onderzoek en innovatie betekent bezuinigen op de toekomst van Nederland.

    Lees meer
  • 7 november 2024

    Sandra Langereis wint De la Courtprijs voor onbezoldigd onderzoek

    Historicus en biograaf Sandra Langereis ontvangt de De la Courtprijs van de KNAW voor haar hele oeuvre. De prijs, een bedrag van € 7500, is bedoeld voor iemand die onbezoldigd en zelfstandig onderzoek heeft gedaan.

    Lees meer
  • 6 november 2024

    KNAW steunt protest tegen bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap

    Het kabinet is van plan om historisch hard te bezuinigen op onderwijs, onderzoek en innovatie. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de economie en maatschappij op lange termijn. Tevens schaadt het onze reputatie als kennisland.

    Lees meer
  • 5 november 2024

    Instituten KNAW en NWO goed op weg met kennisveiligheid

    De instituten van KNAW en NWO zijn op de goede weg op het gebied van kennisveiligheid. Het onderwerp staat hoog op de agenda en de organisaties hebben vordering gemaakt met de uitwerking van het kennisveiligheidsbeleid, waarmee ze voortvarend aan de slag zijn.

    Lees meer
  • 30 oktober 2024

    KNAW zet samenwerking met Chinese academie voort

    Vandaag hebben de KNAW en de Chinese Academy of Sciences een “Memorandum of Understanding” getekend. Dat biedt een raamwerk voor mogelijke samenwerking in onderzoek en andere wetenschappelijke activiteiten.

    Lees meer
  • 28 oktober 2024

    Drie wetenschappers en hun strijd tegen auto-immuunziektes

    Drie jonge wetenschappers vertellen over hun onderzoek naar auto-immuunziektes. Voor hun voorgestelde onderzoek ontvangen ze alle drie een bijdrage uit het De Boer-van Staveren Fonds. De KNAW ondersteunt hiermee innovatief, fundamenteel onderzoek op het gebied van auto-immuunziekten.

    Lees meer
  • 15 oktober 2024

    Twaalf veelbelovende onderzoekers ontvangen de KNAW Early Career Award 2024

    Twaalf wetenschappers uit verschillende onderzoeksgebieden krijgen een KNAW Early Career Award. Met deze prijs erkent de KNAW wetenschappelijk talent van jonge onderzoekers die vernieuwend en origineel onderzoekswerk verrichten.

    Lees meer
  • 9 oktober 2024

    Hoe hielden oude metropolen in het Midden-Oosten hun watervoorziening op orde? (En kunnen wij daar nog wat van leren?)

    Droogte, overstromingen, vervuiling: goed omgaan met water is voor elke beschaving van levensbelang. Maaike van Berkel is hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Zij onderzocht hoe grote steden in het middeleeuwse Midden-Oosten hun waterhuishouding regelden. En wat wij hier vandaag de dag van kunnen leren. Op 4 november spreekt ze hierover bij de KNAW.

    Lees meer
  • 3 oktober 2024

    'Meerstemmigheid is de kern van het onderzoek naar het koloniale verleden'

    Op 30 mei 2024 kondigde de KNAW aan dat zij haar eigen koloniaal verleden laat onderzoeken. De onderzoeksopdracht wordt in een openbaar aanbestedingstraject aan een onafhankelijk team gegund. Als onderdeel van het aanbestedingstraject organiseert de KNAW op 18 november 2024 een bijeenkomst om in gesprek te gaan met geïnteresseerde onderzoekers.

    Lees meer
  • 3 oktober 2024

    De waarde van wetenschap: onderzoeken voor een betere toekomst

    Wetenschappelijk onderzoek zorgt voor onze welvaart en welzijn. Ontdek hoe innovatief onderzoek naar bijvoorbeeld schimmels, bekkenbodemproblematiek, leesgedrag, voedselproductie en alzheimer bijdraagt aan een betere toekomst voor ons allemaal.

    Lees meer
  • 19 september 2024

    Reactie Kenniscoalitie op Prinsjesdag

    De KNAW blijft, mét alle ander kennisinstellingen in Nederland, bezorgd over de positie van Nederland als kennis- en innovatieland naar aanleiding van de Prinsjesdagstukken en het eerdere gepresenteerde Regeerprogramma van dit kabinet.

    Lees meer
  • 10 september 2024

    Van leeslijst naar TikTok: Early Career Awards winnaar Jeroen Dera over het leesgedrag van jongeren.

    Lezen jongeren eigenlijk nog? En als ze lezen, wat voor soort teksten dan? Dit soort vragen fascineren Jeroen Dera, universitair hoofddocent Nederlandse Letterkunde en één van de winnaars van de KNAW Early Career Award, mateloos. Dera's onderzoek richt zich op drie centrale thema’s: literatuuronderwijs in de bovenbouw van havo en vwo, de online leescultuur onder jongeren en de representatie van lezen in populaire cultuur.

    Lees meer
  • 13 augustus 2024

    Van kwantumfysica tot je dromen volgen: terugblik op de Lindau Ontmoetingsdagen

    De Lindau Ontmoetingsdagen zijn unieke bijeenkomsten in Lindau, Duitsland, waar jonge en gevestigde onderzoekers samenkomen met Nobelprijswinnaars om inspiratie op te doen en kennis uit te wisselen. Drie onderzoekers vertellen over hun ervaring.

    Lees meer
  • 8 augustus 2024

    KNAW Ter Meulen beurs voor onderzoeken naar hersentumoren bij kinderen en Long COVID

    Welke impact heeft Long COVID op het dagelijkse leven van kinderen in Zuid-Afrika? Hoe vaak komt hypothalame dysfunctie voor bij kinderen met een hersentumor? Deze vragen staan centraal in de onderzoeken van Lieke van Noij (Amsterdam UMC) en Sanne Hulsmann (Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie & Wilhelmina Kinderziekenhuis/Universitair Medisch Centrum Utrecht). Zij ontvangen voor de uitvoer van hun onderzoek een KNAW Ter Meulen beurs op het gebied van de kindergeneeskunde. Twee verschillende onderzoeken, drie dezelfde vragen.

    Lees meer
  • 25 juli 2024

    Wim van der Putten benoemd als interim-directeur Nederlands Instituut voor Ecologie

    Ecoloog Wim van der Putten zal vanaf 1 oktober als interim-directeur leiding gaan geven aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de KNAW. Hij is daar momenteel hoofd van de afdeling Terrestrische Ecologie. Daarnaast is hij special professor aan Wageningen University & Research.

    Lees meer
  • 23 juli 2024

    Onderzoek naar gerichte bestraling van hersentumoren wordt gesteund door KNAW Van Leersum beurs

    Kan een hersentumor gerichter bestraald worden met de recent ontwikkelde MRI- techniek Deuterium Metabolic Imaging? Om dit te onderzoeken reist hersentumoronderzoeker Patrick Tang bij het Erasmus Medisch Centrum af naar Cambridge. Hij ontvangt hiervoor een financiële bijdrage vanuit het KNAW Van Leersum beurs. Wat voor impact heeft zijn onderzoek? Patrick Tang geeft antwoord op deze en andere vragen.

    Lees meer

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.