Ik heb een methode ontwikkeld voor een studie met behulp van dit soort data. Hiermee ga ik op zoek naar medicijnen die het risico op nieuwe gevallen van RA verlagen. Het gaat dus om medicijnen die eigenlijk voor andere doelen zijn ontwikkeld. Mijn stappenplan bestaat uit drie stappen: een nieuw medicijn-signaal detecteren, dit bevestigen en vervolgens valideren.
Als eerste doe ik een studie met datasets van het PHARMO-instituut in Utrecht. Dit zijn specifieke datasets, met anonieme gegevens uit de gezondheidszorg in Nederland. Denk aan data van apotheken, huisartsen, en ziekenhuizen. Met speciale methoden kunnen we er achter komen of een persoon bepaalde medicijnen gebruikt die kunnen helpen bij het voorkomen voor reuma.
Vervolgens check ik de resultaten hiervan bij een grotere databanken, namelijk met data van Britse en Deense medische- en zorginstellingen. Om ten slotte deze weer te valideren met data van een Britse databank met genetische data.
Het ontwikkelen van een nieuw medicijn vanaf de start is enorm kostbaar en kost vaak heel veel tijd. Met mijn methode hoop ik eerder een medicijn te vinden dat mensen met reuma kan helpen.
Met de bijdrage van het De Boer van Staveren Fonds kan ik onder meer de benodigde data aanvragen en een student-assistent aanstellen die me met de analyse helpt. Daarnaast is het fijn om te zien dat dit werk en deze methode belangrijk wordt gevonden.’