Docenten en studenten bevinden zich in gevechtssituaties of moeten vluchten, kennisinstellingen, scholen en infrastructuur worden verwoest, onderzoek en onderwijs is gestaakt of onmogelijk geworden. Dit en vele andere zaken geven de omvang van dit drama weer.
We hebben dan ook begrip voor de oproepen aan de KNAW om stelling te nemen. Dat is echter niet onze rol. We zien het wél als onze rol om wetenschappelijke integriteit, kritisch denken, academische vrijheid en ruimte voor debat te bewaken en te faciliteren in de academische gemeenschap in Nederland.
Juist dit kan de bron zijn van oplossingen, ideeën en gesprekken over hoe het anders kan. We zien gelukkig dat die dialoog al gefaciliteerd wordt. Het is goed om daarin te blijven voorzien als academische gemeenschap, juist als het moeilijk is. Daardoor kunnen we ruimte bieden voor alle zienswijzen, met respect voor elkaars standpunten.
Daarnaast hebben we als KNAW een verantwoordelijkheid voor onze medewerkers en zetten we ons in voor hun welzijn. De KNAW, inclusief alle onderzoeksinstituten, moet voor iedereen een veilige plek zijn om te werken, ongeacht afkomst, achtergrond of politieke overtuiging. We begrijpen dat de behoefte ontstaat om iets te doen. Wat wij kunnen doen is het open gesprek met elkaar (blijven) voeren en kiezen voor een gezamenlijke en respectvolle dialoog. Daar zullen we de komende periode mee doorgaan. Zo willen wij staan voor de wetenschap en voor de academische gemeenschap, waar ook ter wereld. In het volle besef dat uiteindelijk alleen een levensvatbare vrede werkelijk ruimte zal bieden aan de academische gemeenschap in Israël en de Palestijnse Gebieden.
Namens Bestuur KNAW