In 2021 had slechts 17 procent van de niet-schoolgaande werkende jongeren een vast arbeidscontract. Deze onzekere arbeidsmarktpositie kan het welzijn van jongvolwassenen aantasten en hen belemmeren om bijvoorbeeld het huis uit te gaan of een gezin te vormen. Er is weinig wetenschappelijke kennis over obstakels die jongvolwassenen ervaren op weg naar volwassenheid. Onderzoek is vaak gericht op óf onderwijs en arbeidsmarkt óf wonen en relaties. Lonneke van den Berg gaat onderzoeken in hoeverre het hebben van flexcontracten onder jongvolwassenen een rol speelt bij ervaringen op het gebied van wonen, relaties en welzijn.
De jury roemt de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoeksvoorstel en de methodologische uitwerking. Nog belangrijker vindt de jury dat het onderzoek op een vernieuwende manier op zoek gaat naar antwoorden op relevante vragen over het welzijn van jongvolwassen, een thema dat steeds actueler wordt.
Over de winnaar
Lonneke van den Berg promoveerde in 2020 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Time to Leave: Contextual and Individual Explanations for the Timing of Leaving Home. Sinds 2019 werkt zij als postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit, afdeling sociologie. Zij start in 2023 bij het NIDI met haar onderzoek De weg naar volwassenheid in de knoop? De rol van onzekere arbeidsposities voor de leefsituatie en het welzijn van jongvolwassenen.