Impact op wetenschappers
De directe en indirecte effecten van de pandemie blijken sterk te verschillen tussen wetenschappers uit verschillende disciplines, en onder meer af te hangen van zorgtaken, gender, en carrièrefase. De pandemie heeft de verschillen die er al waren verder uitvergroot. De Akademie pleit voor maatregelen om de verschillen te verkleinen. Ook beveelt ze aan jonge onderzoekers ruimhartig te compenseren voor de verloren tijd. De Akademie waarschuwt dat er anders een verloren generatie ontstaat.
Academics on fire
Tijdens de pandemie raakte de wetenschap in een stroomversnelling. Onderzoeksfondsen kwamen zonder lange procedures beschikbaar, onderzoekers gooiden hun onderzoek om en vonden elkaar in samenwerkingen en nieuwe kennis werd razendsnel gedeeld. Die nieuwe flexibiliteit is iets om te behouden, al benadrukt de Akademie dat dit niet ten koste mag gaan van de kwaliteit en van het nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek.
Digitalisatie
Door de versnelde digitalisatie is de manier van wetenschap bedrijven wezenlijk veranderd. Dat geldt niet alleen voor het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook voor internationale samenwerking en congresbezoek. Dit heeft positieve effecten. Zo maakt het de wetenschap inclusiever, doordat geldgebrek of visumproblemen niet langer een obstakel vormen. Ook zorgt minder reizen dat wetenschappers hun ecologische voetafdruk reduceren. Nu de traditionele manieren van werken zijn veranderd, kan de academische wereld op zoek naar een goede mengeling van on site, online en hybride werken.
De toenemende mate van digitalisatie dwingt ons echter ook om kritisch na te denken over de groeiende afhankelijkheid van universiteiten van big tech. De KNAW dringt er dan ook op aan dat de universiteiten samen op zoek gaan naar alternatieve digitale infrastructuren en richtlijnen maken die recht doen aan de onafhankelijke positie van de wetenschap.