Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
20 juni 2024

NFU: Laat wetenschap werken

    Wetenschappelijke kennis is hard nodig voor de grote maatschappelijke opgaven die voor ons liggen. Daarom delen wij de campagne van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). 

    Bezuinigingen op wetenschap is bezuinigen op de toekomst

    Ondanks de aangekondigde versterking van de kenniseconomie en innovatie, worden flinke bezuinigingen aangekondigd. De coalitiepartijen geven in het hoofdlijnenakkoord aan dat zij flink willen snijden in wetenschap en innovatie. Zo wordt het Groeifonds uitgefaseerd (6,8 miljard euro)en het Fonds Onderzoek en Wetenschap gekort met 1,1 miljard euro. Daarnaast willen de partijen 215 miljoen euro per jaar bezuinigen op de sectorplannen. Dit betekent dat de komende 10 jaar 8,7 miljard euro wordt bezuinigd op onderzoek, onderwijs en innovatie.

    Deze bezuinigingen zijn funest voor de toekomst van Nederland. Kennis staat aan de basis van veel oplossingen van problemen in onze samenleving. Denk daarbij aan de druk op de zorg, voedselonzekerheid, gezondheidsverschillen en klimaatproblematiek. Bovendien levert elke euro die in wetenschap en innovatie wordt geïnvesteerd het viervoudige voor de maatschappij op. Bezuinigingen op de wetenschap zijn op de langere termijn dus slecht voor Nederland.

    Campagne

    Wetenschappers slaan hun handen ineen door het toekomstige kabinet te laten zien dat hun onderzoek onmisbaar is om Nederland vooruit te helpen. Daarom delen zij wat hun onderzoek concreet bijdraagt aan onze maatschappij en roepen zij op de bezuinigingen op wetenschap te stoppen. Bekijk de website van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra voor de hele campagne.   

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.