Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
4 december 2024

Nieuw onderzoek laat zien hoe cannabis mogelijk de hersenontwikkeling kan beïnvloeden

    Neurowetenschapper Rogier Min van Amsterdam UMC heeft in samenwerking met het lab van Christiaan Levelt van het Nederlands Herseninstituut ontdekt hoe hersencellen mogelijk reageren op cannabis en wat voor invloed dit kan hebben op de flexibiliteit van ons brein.

    Cannabis bindt aan de zogeheten Cannabinoid receptor 1 (CB1-receptor), een van de meest voorkomende receptoren in onze hersenen. CB1-receptoren dienen als schakelaars die verschillende biologische processen kunnen aan- of uitzetten. Onder normale omstandigheden worden CB1-receptoren geactiveerd door cannabisachtige stoffen die in de hersenen worden geproduceerd. Lange tijd dacht men dat CB1-receptoren alleen op zenuwcellen (neuronen) zaten, maar het team laat zien dat er andere belangrijke spelers betrokken zijn: astrocyten.

    Astrocyten zijn een type gliacel in de hersenen en het ruggenmerg. Deze cellen hebben een belangrijke ondersteunende rol in het zenuwstelsel. Het team ontdekte dat de CB1-receptoren die zich op deze cellen bevinden een rol spelen in hoe hersenen zich ontwikkelen, vooral in de vroege levensjaren. Er is specifiek gekeken naar een proces dat plasticiteit heet – hoe hersenen zich aanpassen en veranderen. Er zijn bepaalde periodes op jonge leeftijd, waarin je hersenen een verhoogde plasticiteit hebben, en zich dus gemakkelijker aanpassen. Dat worden kritische periodes genoemd.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.