Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
2 december 2024

Onderzoekers maken nieuw organoïde met alle belangrijke cellen van de alvleesklier

    Onderzoekers van het Hubrecht Instituut hebben een nieuw organoïde ontwikkeld dat lijkt op de menselijke alvleesklier tijdens de vroege ontwikkeling. Dit organoïde biedt een beter beeld van hoe de alvleesklier zich ontwikkelt. 

    Het team slaagde erin een compleet organoïde te maken met drie belangrijke celtypen van de alvleesklier, iets wat eerdere organoïden niet konden. Opvallend was dat de onderzoekers een nieuw type stamcel identificeerden dat zich tot deze drie celtypen kan vormen. De resultaten, gepubliceerd in Cell op 2 december 2024, kunnen helpen om de alvleesklier beter te begrijpen en nieuwe behandelingen voor ziektes te ontwikkelen.

    De alvleesklier heeft twee belangrijke taken: het helpen verteren van voedsel en het regelen van de bloedsuikerspiegel. Voor deze taken gebruikt het orgaan verschillende soorten cellen. Wetenschappers kunnen de werking van de alvleesklier onderzoeken door organoïden te bestuderen: kleine orgaantjes van ongeveer 1 mm groot die in het lab worden gekweekt. Tot nu toe bestonden organoïden meestal uit maar één type cel. Dat maakt het moeilijker om de alvleesklier als geheel te begrijpen. 'Wij wilden een organoïde maken met alle celtypen die ook in een echte alvleesklier voorkomen', legt Amanda Andersson Rolf uit, eerste auteur van de studie. 'Met zo’n organoïde kunnen we onderzoeken hoe deze cellen samenwerken en beter begrijpen hoe de alvleesklier zich ontwikkelt.'

    'De stamcel van de foetale alvleesklier blijft langer aanwezig dan wetenschappers in eerdere studies bij muizen hebben gezien', zegt Andersson Rolf.

    Toekomst

    Het nieuwe organoïde dat de foetale alvleesklier nabootst, geeft wetenschappers nieuwe mogelijkheden om te onderzoeken hoe genen en de omgeving de alvleesklier beïnvloeden. Uiteindelijk kan dit onderzoek bijdragen aan regeneratieve therapieën en nieuwe medicijnen voor alvleesklieraandoeningen. 'Maar eerst moeten we volledig begrijpen hoe de cellen en moleculen in de menselijke alvleesklier samenwerken tijdens de ontwikkeling en bij ziektes', benadrukt Andersson Rolf. 'We staan nog maar aan het begin.'

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.