Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
10 september 2024

Onderzoekers uitgelicht: stemmingsstoornissen onder jongeren, sociale ongelijkheden bij vaccinatie tegen corona en wat is er nodig voor een duurzame voedselomgeving?

Met een KNAW Van der Gaag beurs kunnen jonge gedragsonderzoekers een onderzoeksproject of werkbezoek in het buitenland uitvoeren. We spraken drie onderzoekers over hun onderzoek en op welke manier de beurs daaraan heeft bijdragen.

Willem Bruin is postdoc-onderzoeker aan de Universiteit Leiden en doet in de Verenigde Staten onderzoek naar stemmingsstoornissen onder jongeren. 

Sophie Campman is PhD-onderzoeker bij de GGD Amsterdam/Amsterdam UMC en doet in Spanje onderzoek naar sociale ongelijkheden in het gebruik van vaccinatie tegen corona. 

Renate Schelwald is PhD-onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoekt in Nieuw-Zeeland wat er nodig is om een duurzame voedselomgeving te creëren en te behouden.

Willem Bruin

Willem Bruin
'Mijn onderzoek richt zich op het identificeren van objectieve biomarkers in neuroimaging-data, die kunnen worden gebruikt voor diagnostiek en het voorspellen van behandelinguitkomsten. Op deze manier ondersteunt mijn onderzoek een meer gepersonaliseerde klinische besluitvorming, om te zorgen dat men de juiste zorg krijgt voor hun klachten.'

Lees meer over het onderzoek van Willem Bruin.

Sophie Campman

Sophie Campman
'Met de bevindingen van ons onderzoek kunnen we richtlijnen bieden voor maatwerk. Niet alleen bij boostercampagnes tegen corona, maar ook bij vaccinaties tegen andere bekende infecties en tijdens toekomstige pandemieën. Hiermee dragen we uiteindelijk bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.'

Lees meer over het onderzoek van Sophie Campman

Renate Schelwald

'Mijn onderzoek draagt niet alleen bij aan de wetenschappelijke kennis over voedselpraktijken, maar biedt het ook praktische inzichten voor beleidsmakers en gemeenschappen. Het laat zien dat een duurzaame voedselomgeving (sustainable foodscape) kan worden gecreëerd door de focus te verschuiven van individuele gedragsveranderingen, naar systemische en relationele aspecten.'

Lees meer over het onderzoek van Renate Schelwald

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.