Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
30 januari 2025

Ook kennisveiligheid kent risico's

    Vandaag debatteert de Tweede Kamer over kennisveiligheid. Ter discussie staat onder meer het wetsvoorstel screening kennisveiligheid, bedoeld om onderzoekers en (master)studenten te screenen nog voor ze de verblijfsprocedure in gaan. De KNAW zette ruim een jaar geleden in een position paper dat nog recht overeind staat alle haken en ogen van  de plannen met het kennisveiligheidsbeleid op een rijtje. Over een aantal van die kwesties gaat het vandaag in de kamer. 

    Moeilijk uitvoerbaar en discriminatoir

    “Voer geen wet in voor screening van onderzoekers van buiten Europa op basis van vakgebieden of technologieën” schreef de KNAW in oktober 2023. "Het stelselmatig screenen van grote groepen onderzoekers die naar ons land komen, is onvoldoende fijnmazig en nauwelijks uitvoerbaar. Ook leidt het tot schijnveiligheid en werkt het uitsluiting en discriminatie in de hand”.

    Level playing field

    In hetzelfde paper pleit de KNAW voor internationale afstemming over kennisveiligheid – op z'n minst op Europees niveau omdat goede onderzoekers gemakkelijk voor andere landen kiezen als Nederland met strenge wetgeving op de troepen vooruitloopt. 

    Kennisveiligheid én een open wetenschap?

    Lees meer in het position paper Kennisveiligheid over 

    - de gespannen relatie tussen kennisveiligheid en academische vrijheid

    - waarom een lijst met risicovakgebieden tot schijnveiligheid kan leiden

    - waarom de verantwoordelijkheid voor kennisveiligheid bij onderzoeksinstellingen zelf moet worden belegd

    - waarom krachtig inzetten op initiatieven gericht op bewustwording en ondersteuning van onderzoekers en bestuurders van belang is

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.