Dit bericht is bijgewerkt op 28 oktober.
Dit bericht is bijgewerkt op 28 oktober.
Het bericht van de Universiteit Leiden over het ernstig ongewenste gedrag van haar hoogleraar is ook bij de KNAW hard aangekomen. In eerste instantie gaat ons hart uit naar de slachtoffers, op wier levens deze zaak een enorme impact heeft.
Verschillende media hebben Tim de Zeeuw in verband gebracht met de zaak. De Zeeuw is lid van het KNAW-genootschap, waarmee de zaak ook de KNAW raakt.
De KNAW staat als hoeder en duider van de wetenschap in Nederland voor een veilig werkklimaat. Gedrag zoals beschreven door de Universiteit Leiden heeft daarin geen plaats. De KNAW heeft zelf geen bewijzen van datgene waarvan De Zeeuw wordt beschuldigd. Wel heeft het KNAW-bestuur op basis van de nu beschikbare informatie geconstateerd dat hij zich naar alle waarschijnlijkheid schuldig heeft gemaakt aan het in aanmerkelijke mate vertonen van grensoverschrijdend gedrag.
Het KNAW-bestuur heeft daarom besloten om De Zeeuw te schorsen als lid. Dit is gebeurd conform het reglement. De Zeeuw is op de hoogte gesteld van dit besluit. In reactie daarop heeft hij aangegeven zijn lidmaatschap te willen beëindigen. Hij verwijst verder naar de verklaring die hij via zijn advocaat stuurde naar het blad Science over zijn positie in de zaak.
Om ongewenst gedrag aan wetenschappelijke instellingen te bestrijden is het nodig veel meer aan preventie te doen. De huidige aanpak richt zich vooral op klachtafhandeling, maar de sociale veiligheid aan universiteiten en onderzoeksinstituten verbetert pas echt door gedrag op de werkvloer structureel onderwerp van gesprek te maken.
Bekijk publicatieIn juli bracht de KNAW het advies 'Sociale veiligheid in de Nederlandse wetenschap - Van papier naar praktijk' uit. Het advies heeft de vorm van een gids en geeft een analyse en aanbevelingen voor de organisatiestructuur, de cultuur op de werkvloer en de systemen om ongewenste zaken bij te sturen. Daarnaast zijn er praktische handreikingen waarmee mensen aan de slag kunnen.