Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
10 oktober 2022

Sara Issaoun onderscheiden met Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor ruimtewetenschappen

Issaoun vorig jaar promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 'De eerste afbeelding van een schaduw van een zwart gat is misschien wel de meest iconische en meest erkende astronomische afbeelding in vele jaren, bekeken door miljarden mensen. Sara speelt nog steeds een zeer zichtbare rol bij het verspreiden van de betekenis en implicaties van dit beeld voor de wetenschap en de samenleving als geheel. Dit maakt haar een rolmodel voor jonge aspirant-wetenschappers,' aldus juryvoorzitter Ralph Wijers. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in de Oude Kerk te Voorburg.

De prijswinnaar

Sara Issaoun (Boghni, Algerije, 27 mei 1994) promoveerde op 3 september 2021 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift Lifting the veil on black holes: high-resolution imaging of black hole inner accretion flows’. Haar promotor was prof. Heino Falcke.

Issaoun behaalde in 2015 een Bachelor of Science in Natuurkunde aan de Universiteit van McGill, en in 2017 een Master of Science in Astrofysica aan de Radboud Universiteit. Met het Event Horizon Telescope-team verdiende ze onder meer de 2020 Breakthrough Prize in Physics en de 2020 Albert Einsteinmedaille. Voor haar eigen onderzoek ontving ze het Christine Mohrmann stipendium 2019 en de L'Oreal-UNESCO Nederland Aanstormend Talentprijs 2021. Sara werkt momenteel als NASA Einstein Fellow aan het Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian.

Eervolle vermeldingen

  • dr. Sebastiaan Y. Haffert voor zijn dissertatie: High-resolution integral-field spectroscopy of exoplanets, verdedigd op 26 november 2019 aan de Universiteit Leiden. Naar oordeel van de jury schreef Sebastiaan Haffert een excellent proefschrift, dat een indrukwekkende diversiteit aan aspecten van instrumentatie- en exoplaneetonderzoek omvat.
  • dr. Edgar S. Steenstra voor zijn dissertatie: Constraints on planetary formation, accretion and differentiation from experimental petrology, verdedigd op 4 maart 2019 aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. De jury roemt het proefschrift van Steenstra vanwege de indrukwekkende hoeveelheid werk die is verzet om ons begrip over planeetvorming te verbeteren, waarbij zijn ontwikkelde meetmethoden zelfs ook buiten het vakgebied bruikbaar zijn.

De jury

De jury wordt jaarlijks samengesteld door de KNAW. Voorzitter was dit jaar prof. dr. Ralph Wijers hoogleraar High-energy Astrophysics, Anton Pannekoek Institute for Astronomy, Universiteit van Amsterdam. De overige leden waren prof. dr. Mariska Kriek, hoogleraar Extragalactic Astronomy, Universiteit Leiden, tevens ex-Christiaan Huygens wetenschapsprijswinnaar (2008) en prof. dr. Marijke Haverkorn van Rijsewijk, hoogleraar astrofysica, Radboud Universiteit Nijmegen.

Ondersteuning

Het werk van de stichting wordt actief ondersteund door Shell, ASML en TNO, organisaties die affiniteit hebben met het werk van Christiaan Huygens en de wetenschapsgebieden waarin hij excelleerde.

Meer informatie 

Voor een toelichting op dit bericht kunt u contact opnemen met Arjen Verduijn, bestuurslid Stichting Christiaan Huygensprijs (06 54 65 08 82 of arjen@tigges.nl). Nadere informatie over de prijs, het juryrapport en beschrijving van het winnende proefschrift vindt u op de website van de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.