Voorwaarden en knelpunten
Het tweede deel van de middag stond in het teken van het scheppen van voorwaarden. De minister sprak zijn wensen en onlangs bekendgemaakte plannen uit om bij wetenschappers de druk van binnenuit enigszins van de ketel te halen en eindigde zijn videoboodschap met de vraag: ‘Hoe kan volgens u het nationaal centrum bijdragen aan faciliteren en waarderen van wetenschappers die werk maken van wetenschapscommunicatie?’
‘Wat ik vooral heel belangrijk vind is dat je ingangen in de samenleving hebt, dat je precies weet hoe je groepen uit de samenleving die je wilt bereiken, hoe je die ook daadwerkelijk bereikt met je communicatie.’ Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco NL en pleitbezorger van Open Science)
In een paneldiscussie onder leiding van Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente) werden de kansen en knelpunten besproken die communicatie over wetenschap met zich mee kan brengen, met speciale aandacht voor jonge onderzoekers. Panelleden Kathleen Ferrier (Unesco), Jeroen Geurts (rector VU Amsterdam) en onderzoekers Erik van Sebille (Universiteit Utrecht) en Andrea Evers (Universiteit Leiden) onderschreven dat de juiste structuren op bestuurlijk niveau ingesteld moeten worden zodat er een rijke voedingsbodem ontstaat waarin wetenschapscommunicatie verder kan ontwikkelen. Het panel was heel positief over het nationale centrum voor wetenschapscommunicatie: het draagt niet alleen een belangrijke boodschap uit over het belang van wetenschapscommunicatie in het algemeen, maar kan ook bijdragen aan professionalisering en verdere inbedding van het vak in het wetenschappelijke landschap en daarbuiten.
De handreiking over het faciliteren en waarderen van wetenschappers die werk maken van wetenschapscommunicatie wordt in oktober 2022 aan Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstituten, en het ministerie van OCW gepresenteerd. Meer informatie over de ontwikkeling van het rapport en Gewaardeerd! vindt u op de website van Gewaardeerd!