Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
6 februari 2025

Stefan Dekker wordt nieuwe directeur Nederlands Instituut voor Ecologie

    Ecohydroloog Stefan Dekker wordt per 15 juni 2025 directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), het nationale instituut voor ecologisch onderzoek van de KNAW. Stefan Dekker is nu hoogleraar Mondiale Ecohydrologie en duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht en daarnaast onderzoeksdirecteur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Dekker volgt interim-directeur Wim van der Putten op.

    Ecosystemen begrijpen

    Het onderzoek van Stefan Dekker vindt plaats op de grensvlakken van water, klimaat en ecosystemen: 'In mijn onderzoek combineer ik modellen en data uit verschillende aanpalende vakgebieden om ecosystemen te begrijpen.' Dekker werkt binnen nationale consortia intensief samen met andere onderzoeksinstellingen aan Nederlandse Wetenschapsagenda- en NWO-programma’s. De afgelopen vijftien jaar zijn er bijna twintig PhD-kandidaten bij hem gepromoveerd. Op dit moment begeleidt hij tien promovendi.

    Biodiversiteit en ecologie

    'Het onderzoek van het NIOO aan de drie thema’s biodiversiteit, klimaatverandering en duurzaam gebruik van land en water sluit naadloos aan bij mijn onderzoekinteresses', licht Dekker toe. 'Ik ben onder de indruk van het onderzoek. Neem bijvoorbeeld het project LTER-LIFE waarbij gebouwd wordt aan een virtuele onderzoeksomgeving. Met een digitale tweeling van een ecosysteem kun je doorgronden welke effecten grote veranderingen hebben. Een ander voorbeeld zijn de plannen van het instituut om biodiversiteit en klimaatadaptatie van land-watersystemen in hun geheel te bestuderen. Of het recent gehonoreerde project over de plotselinge omslag van mooie heldere naar slechte waterkwaliteit in duizenden Groenlandse meren.'

    Impact van fundamenteel onderzoek

    Dekkers ervaring met het maken van een impactstrategie bij het Copernicus Instituut voor Duurzame ontwikkeling is van grote waarde voor het verder uitbouwen van de impactstrategie van het NIOO.  'In mijn nieuwe rol wil ik het belang van lange-termijn fundamenteel onderzoek benadrukken, maar ook de rol van een onderzoeksinstituut als het NIOO voor en in de samenleving.' Ook ziet Dekker dat er meer samenwerking mogelijk is tussen de instituten en universiteiten die werken aan biodiversiteit en ecologie. 'Op deze manier kunnen we het herstel van biodiversiteit bevorderen en de toepassing van ecologische kennis voor een duurzame wereld stimuleren,' licht Dekker toe. 

    Het Nederlands Instituut voor Ecologie

    Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet en stimuleert al 70 jaar ecologisch onderzoek in Nederland, en ver daarbuiten. Van de aanpassing van vogelsoorten aan een veranderend klimaat en hoe de afname van waterbiodiversiteit te keren, tot aan het inzetten van natuurlijk voorkomend bodemleven zoals schimmels en bacteriën om gewassen duurzaam te beschermen. Met ruim 200 onderzoekers en studenten van zo’n 30 nationaliteiten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ook het landelijke Vogeltrekstation maakt er onderdeel van uit, met een van de oudste vormen van citizen science (burgerwetenschap). Recent is het Akademie-instituut in een internationale evaluatie als uitstekend beoordeeld. De kennis – van DNA tot landschap – deelt het NIOO breed voor biodiversiteitsherstel, klimaatbeleid en een duurzame maatschappij.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.