Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.
Wanneer vette levers persoonlijk worden
Hendriks gaat met de Veni verder onderzoek doen naar leverziekte. Verschillende genetische risicofactoren zijn recentelijk gelinkt aan vette leverziekte. Hoe zij aan de ontwikkeling van de ziekte bijdragen en de werking van geneesmiddelen beïnvloeden is echter niet duidelijk. Persoonlijke mini-levers die deze genetische risicofactoren dragen zullen worden gemaakt om hun rol in vette leverziekte beter te begrijpen.
“Macro”-managen van genen
Mandemakers richt zich met de Veni op de epigenetica. Alle cellen in je lichaam bevatten hetzelfde DNA, maar kunnen specialiseren tot verschillende celtypen door genen aan of uit te zetten. Dit wordt zorgvuldig georganiseerd door epigenetische processen om ziektes te voorkomen. Dit onderzoek zal aantonen hoe een nieuwe factor genactiviteit regelt door het plaatsen van de grootste epigenetische markering.
NWO Talent Programme
Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.