Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
23 februari 2023

Vici-beurzen voor onderzoeker Herseninstituut en KNAW- en De Jonge Akademie-leden

    Vandaag heeft NWO de Vici-toekenningen bekendgemaakt. In totaal zijn er 34 Vici-beurzen toegekend, onder wie aan KNAW- en De Jonge Akademie-leden en aan een onderzoeker van het Nederlands Herseninstituut.

    KNAW-lid: Teun Bousema

    Radboud University Medical Center

    'The spread of artemisinin resistance in Africa (SPARTAN)' 
    Behandeling van malaria is alleen mogelijk met effectieve medicijnen. Recent hebben Afrikaanse malariaparasieten resistentie ontwikkeld tegen artemisinines, de belangrijkste malariamedicijnen. Het SPARTAN-project onderzoekt welke factoren een rol spelen bij resistentieverspreiding en ontwikkelt een simulatiemodel om de beste strategie te vinden om deze verspreiding te voorkomen.

    KNAW-lid: Christian Lange 

    Universiteit Utrecht

    'Rosewater, nightingale, and gunpowder: A sensory history of the Islamic world, 1500-1900'
    Culturele identiteit is nauw gerelateerd aan hoe de zintuigen geijkt zijn: wat en hoe we zien, horen, ruiken, smaken, en voelen. Dit onderzoek bestudeert de zintuigen in de drie zogenoemde “buskruitrijken”: de Turkse Osmanen (1281–1924), Perzische Safawieden (1501–1722), en Indiase Mogols (1526–1858). Het leert ons hoe de zintuigen in de islamitische cultuurgeschiedenis verbeeld en gedisciplineerd werden, door middel van teksten en objecten. Hierdoor werpt het onderzoek licht op fundamentele, maar tot dusver genegeerde aspecten van de islamitische geschiedenis en bevraagt het gangbare veronderstellingen over de islam en de islamitische cultuur.

    KNAW-lid: Stephanie Wehner

    Technische Universiteit Delft

    'Bridging the gap: From quantum hardware to a universally programmable Quantum Internet' 
    De visie van een Quantum Internet is om radicaal nieuwe internettoepassingen mogelijk te maken door fundamentele elementen van de kwantummechanica – verstrengeling – naar internetgebruikers over de hele wereld te brengen. Dat maakt bijvoorbeeld afluisteren van communicatie onmogelijk. Maar het ontbreekt ons momenteel aan de kennis om deze nieuwe netwerken te programmeren en aan te sturen. De kloof tussen hardware en bruikbare softwareapplicaties moet eerst worden gedicht. Dit project zal de eerste architectuur ontwikkelen die het Quantum Internet programmeerbaar kan maken, zodat iedereen in de toekomst nuttige softwaretoepassingen kan ontwikkelen. 

    KNAW-instituut Nederlands Herseninstituut: Ingo Willuhn

    'The synergistic encoding of reward and aversion by dopamine and serotonin'
    De neurotransmitters dopamine en serotonine staan centraal bij veel psychiatrische stoornissen, maar ondanks tientallen jaren onderzoek begrijpen we niet hoe ze onze reacties op belonende en aversieve stimuli sturen. Ik geloof dat dit komt, doordat dopamine en serotonine dusver afzonderlijk zijn bestudeerd in simplistische omgevingen, terwijl ze alleen begrepen kunnen worden door ze gelijktijdig te bestuderen in omgevingen met zowel belonende als aversieve stimuli. Met behulp van genetisch gemanipuleerde ratten stellen verschillende methodologische doorbraken mijn groep wetenschappers in staat dit streven te realiseren, en zo een uniforme theorie te ontwikkelen van dopamine en serotonine als cruciale vormgevers van ons gedrag.

    De Jonge Akademie-lid: Lisa Herzog

    Rijksuniversiteit Groningen

    'Working Democracy. A philosophy of work for democratic societies' 
    Hoe moeten democratieën werk begrijpen en organiseren? Dit project maakt gebruik van empirische en filosofische analyses van niet-standaard vormen van werk – digitaal werk, precair werk en migrantenwerk – om hedendaagse ontwikkelingen en hun implicaties voor de democratie te analyseren. Het project gaat ook in op de onopgeloste vraag naar de relatie tussen betaald en onbetaald werk en maakt gebruik van ideeëngeschiedenis om een democratische filosofie van werk te ontwikkelen, in dialoog met maatschappelijke groepen, waarmee de arbeidsmarkt vanuit democratisch perspectief kan worden gereguleerd. 

    De Jonge Akademie-lid: Erik van Sebille

    Universiteit Utrecht

    'Tracing Marine Macroplastics by Unraveling the Ocean’s Multiscale Transport Processes' 
    Plastic voorwerpen groter dan enkele centimeters (macroplastics) zijn zichtbaar bewijs van de vervuiling in de oceaan en hebben een impact op het zeeleven, en nog meer als ze uiteenvallen in microplastics. De hoeveelheid macroplastic kan echter ordes van grootte variëren op schalen van kilometers en dagen. In dit project zullen we een nieuw computermodel ontwikkelen om deze variatie te begrijpen en de hoeveelheid macroplastic in de Noordwestelijk-Europese zeeën en kusten te voorspellen. Dit computermodel kan worden gebruikt om strandopruimingen te optimaliseren, zodat het uiteenvallen van macroplastic tot grote aantallen microplastic kan worden voorkomen en de impact op het zeeleven vermindert.

    Over De Jonge Akademie

    De Jonge Akademie functioneert zelfstandig binnen de KNAW, met een eigen werkplan en verantwoordelijkheid voor haar activiteiten en standpunten. De Jonge Akademie en de KNAW werken vooral samen op het gebied van inhoud en interdisciplinariteit.

    NWO-Talentprogramma

    De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegekend, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. 

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.