Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
23 januari 2025

Vijf toekenningen voor kennisdeling medisch-wetenschappelijk onderzoek door KNAW Van Walree Fonds

Vijf medisch-wetenschappelijke onderzoekers ontvangen een financiële bijdrage uit het KNAW Van Walree Fonds voor het realiseren van activiteiten die op innovatieve wijze duurzame kennisdeling tussen vakgenoten mogelijk maken. Ze ontvangen ieder een bijdrage van maximaal 10.000 euro. Abena Amoah, immuno-epidemiologie; Jogchum Beltman, gynaecologie/oncologie; Corstiaan Breugem, plastische en reconstructieve chirurgie; Anouk  van Hooij, infectieziekten en Jelmer Savelkoel, infectiezieken. 

Waarom is hun onderzoek belangrijk en in welke zin zijn hun gefinancierde activiteiten innovatief?

Mentorprogramma vrouwen

Vrouwen versterken bij vaccinonderzoek: samen werken aan een internationaal mentorprogramma

Abena Amoah is senior adviseur en hoofd van de HypoVax Global Knowledge Hub, gevestigd in het Leids Universitair Medisch Centrum. Dit kenniscentrum richt zich op het begrijpen van variaties in vaccinreacties tussen geografische gebieden en populaties. Met de bijdrage van het Van Walree Fonds kan HypoVax Global een online op maat gemaakt mentorprogramma starten met doel om vrouwelijke onderzoekers op het gebied van vaccinonderzoek te ondersteunen. Dit wereldwijd toegankelijke programma biedt vrouwelijke onderzoekers begeleiding op het gebied van loopbaanontwikkeling, wetenschappelijk leiderschap en persoonlijke groei. Een beter mentorschap zou vrouwelijke onderzoekers in staat stellen betere wetenschappers te worden. Wereldwijd zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in academische en wetenschappelijke leidinggevende posities. Dat geldt ook voor veldonderzoek, klinische trials en vaccinontwikkeling.

Baarmoederhalskanker

Introductie van een digitale database voor foto’s gemaakt in het kader van een screeningsprogramma voor baarmoederhalskanker in Nepal 

Jogchum Beltman is gynaecoloog/oncoloog aan het  Leids Universitair Medisch Centrum. Baarmoederhalskanker is te voorkomen, maar treft helaas nog veel jonge vrouwen in lage- en middeninkomenslanden waar georganiseerde screening ontbreekt. Zo ook in Nepal, waar met name in afgelegen gebieden geen goed opgezet screeningsprogramma is. Door het maken van foto’s van de baarmoedermond tijdens screening en deze op te slaan in een digitale database kunnen gezondheidswerkers beter getraind en ondersteund worden, bijvoorbeeld om vast te stellen of er een afwijking aan de baarmoedermond is en zo de lokale behandeling direct te starten. Het verder ontwikkelen van het algoritme van de database verhoogt de toegankelijkheid van screening; wat essentieel is voor een wereld zonder baarmoederhalskanker.

Schisischirurgie

Kennisplatform met betrekking tot schisischirurgie

Corstiaan Breugem is hoogleraar plastische chirurgie aan het Amsterdam UMC. De wereldwijde toegang tot educatie rondom de chirurgie van de lip-kaak-gehemeltespleet (schisis) moet worden vergroot. Dit doel wil Corstiaan Breugem bereiken door het opzetten van een online kennisplatform waar educatieve filmpjes op geplaatst worden over ingrepen en technieken binnen de schisischirurgie; vooraanstaande schisischirurgen wordt gevraagd de techniek die zij het meest uitvoeren te filmen en uit te leggen. Met name in lage- en middeninkomenslanden in Afrika is er een groot tekort aan goed opgeleide chirurgen die kinderen met een schisis kunnen behandelen. Door het opzetten van dit online kennisplatform kan er langdurig, op uitgebreide, internationale schaal een grote hoeveelheid aan gevarieerde kennis worden gedeeld. 

Lepra

Snelle en milieuvriendelijke diagnostiek voor lepra

Anouk van Hooij is postdoc infectieziekten aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Lepra is een armoede-gerelateerde infectieziekte die de huid en zenuwen aantast en kan leiden tot ernstige, levenslange handicaps. Er bestaat een effectieve behandeling en bij tijdige toepassing daarvan kunnen de gevolgen van zenuwschade worden voorkomen. Om te kunnen bepalen of lepra is geëlimineerd in een gebied zijn grootschalige bevolkingsonderzoeken nodig. De beoogde test is een duurzame én gebruiksvriendelijke sneltest die kan worden toegepast in deze bevolkingsonderzoeken. De test kan niet alleen de aanwezigheid van antilichamen aantonen, maar meet ook de hoeveelheid hiervan, wat cruciaal is om de infectiestatus te kunnen vergelijken tussen verschillende endemische gebieden, maar ook om te monitoren of de behandeling van patiënten effectief is. Deze test met biologisch afbreekbare en plantaardige materialen biedt een innovatieve sneltest voor een duurzame manier van lepradiagnostiek en maakt bevolkingsonderzoek met oog voor het milieu mogelijk.

Meliodose

Etnografische film in de bestrijding van de verwaarloosde ziekte melioidose

Jelmer Savelkoel is arts-onderzoeker aan het Amsterdam UMC. Melioidose is een ernstig verwaarloosde tropische ziekte die wordt veroorzaakt door de bodembacterie Burkholderia pseudomallei. De bacterie kan worden opgelopen door blootstelling aan verontreinigde grond en/of water. Infectie kan leiden tot levensbedreigende aandoeningen, zoals longinfecties, sepsis en abcessen. Het project van Jelmer Savelkoel wil meer bewustwording creëren voor deze ziekte. De film vertelt het verhaal van melioidosepatiënten via interviews met ook familieleden en artsen. Door een etnografische film te maken en beschikbaar te stellen op een online ziekte-specifieke voorlichtingswebsite voor kennisdeling wordt de impact getoond van meliodose op het dagelijkse leven van de patiënten. De film wordt de eerste etnografische film over patiënten met melioidose, en draagt zo bij aan wetenschappelijk onderzoek door inzicht te bieden in de beleving van het ziekteproces.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.