Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
31 januari 2023

ERC Grant voor Marieke van Erp van het KNAW Humanities Cluster

    Marieke van Erp, hoofd van het DHLab van het KNAW Humanities Cluster ontvangt een prestigieuze ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro. Dankzij deze financiering kan Van Erp starten met het project TRIFECTA.

    Dit project combineert op een unieke manier AI-technologieën, zoals taal- en semantische webtechnologie, om gecontextualiseerde informatie te halen uit gedigitaliseerde bronnen. Deze informatie over complexe entiteiten en concepten zal in een speciale database beschreven worden.

    ‘Het geesteswetenschappelijk onderzoek kan nog zo veel meer informatie uit big data halen’, zegt Marieke van Erp. ‘De huidige rijkdom aan gedigitaliseerde bronnen biedt het geesteswetenschappelijk onderzoek enorme mogelijkheden. Helaas zijn de huidige AI-technologieën voor analyse van deze big data niet in staat om complexe concepten als identiteit en veranderingen door de tijd weer te geven.’

    Juist het onderzoeken van complexe entiteiten en concepten is de kern van geesteswetenschappelijk onderzoek. Het doel van TRIFECTA is het verbeteren en bevorderen van deze technologieën om om te gaan met veranderingen in de tijd en verbanden met verschillende verhalen.

    Over de European Research Council (ERC)

    De European Research Council (ERC), die in 2007 door de Europese Unie is opgericht, is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. Het financiert creatieve onderzoekers van alle nationaliteiten en leeftijden voor projecten in heel Europa. De ERC biedt vier kernsubsidieregelingen: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. De ERC wordt geleid door een onafhankelijk bestuursorgaan, de Wetenschappelijke Raad. De totale begroting van de ERC van 2021 tot 2027 bedraagt meer dan 16 miljard euro, als onderdeel van het programma Horizon Europe.

    Over het KNAW Humanities Cluster

    Het KNAW Humanities Cluster (HuC) is een samenwerkingsverband van de KNAW-instituten het Huygens Instituut, het Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en het Meertens Instituut. Het KNAW Humanities Cluster huisvest onderzoekers, experts in digitaal data- en collectiebeheer, (data)collecties en digitale infrastructuur

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.