Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
25 juni 2024

KNAW Onderwijsprijs 2024 uitgereikt!

Welke invloed heeft klimaatverandering op de groei van het groot koolwitje? Is er een relatie tussen zelfregulering en gokverslaving? Hoe bouw je het mechanisme Antikythera uit de klassieke oudheid dat de positie van hemellichamen kon voorspellen na? En welke effecten heeft de representatie van vrouwen in reclames? Vanmiddag reikte de KNAW-president Marileen Dogterom de prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis. In elk van de vier profielen werden drie prijzen toegekend. De winnaars ontvangen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar.

Eerste prijzen

Profiel Cultuur & Maatschappij: 'De piek bereikt – Onderzoek naar de motieven van boeren om gebruik te maken van de uitkoopregeling stikstof'

Wouter Koks, Luuk Wigger, Luc Ruiter van het Vituscollege, Bussum

Demonstraties worden gevoerd tegen het stikstofbeleid, in dorpen en gebieden worden vlaggen omgedraaid en de boeren gaan de weg op met hun tractoren. Toch maken sommige boeren gebruik van de uitkoopregeling stikstof. Wouter, Luc en Luuk onderzoeken welke motieven boeren daarvoor hebben en hoe voor- en tegenstanders kijken naar deze uitkoopregeling.

Profiel Economie & Maatschappij: 'Jong versus oud klimaatonderhoud – Onderzoek naar klimaatbewustzijn tussen de verschillende generaties'

Mathilde von Meding, Sven Reuser, Luna Leão Helder van het Stedelijk Gymnasium, Schiedam

Jongere mensen zijn veel klimaatbewuster dan ouderen, hoorden Luna, Sven en Mathilde vaak. Voor hun profielwerkstuk onderzoeken zij of dit waar is en interviewen zij verschillende generaties. In een eigengemaakte documentaire belichten zij de redenen achter het wel of niet klimaatbewust handelen van mensen.

Profiel Natuur & Gezondheid: 'De Sun Protection Factor van zonnebrandmiddelen'

Noa Jimmink, Ilse Kerkhoven van het Coornhert Lyceum, Haarlem

Het is algemeen bekend dat een hoge Sun Protection Factor (SPF) effectiever is dan een lage SPF, maar wat houdt de SPF nu precies in? Noa en Ilse beantwoorden deze vraag in zowel een theoretisch als praktisch deel in hun profielwerkstuk.

Profiel Natuur & Techniek: 'Designing, building, and testing a multi-wire proportional chamber – The development of a homemade particle detector'

Leon Verreijt van het Augustinianum, Eindhoven

Elke dag worden we gebombardeerd door talloze onzichtbare deeltjes uit de ruimte en onze omgeving, die onze dagelijkse realiteit vormen. Leons fascinatie voor deze deeltjes leidde tot het verlangen ze zichtbaar te maken. Hij ontwikkelde daarom een hoogwaardige én betaalbare deeltjesdetector.

Bekijk de prijsuitreiking van 2024

Tweede prijzen

Profiel Cultuur & Maatschappij: 'Kunst als alternatief voor letterlijkheid – Een onderzoek ter waardering en vergelijking van de esthetische modellen'

Jonne Klaassen van het Corderius College, Amersfoort

‘Hoe kan er enige vorm van waarheid aanwezig zijn in kunst?’ vroeg Jonne zich af tijdens haar filosofielessen over esthetiek. Aan de hand van de theorieën van filosofen Martin Heidegger en Graham Harman onderzoekt Jonne of kunst een alternatief kan bieden voor de wetenschappelijke benadering van de werkelijkheid.

Profiel Economie & Maatschappij: 'Quick Thrills and High Stakes'

Daniël de Ronde, Roemer Beck en Mark Eikema van het Rijnlands Lyceum, Sassenheim

Sinds de legalisering in 2021 is online gokken steeds populairder geworden in Nederland. Daniël, Roemer en Mark waren benieuwd of er een correlatie is tussen de behoefte aan onmiddellijke voldoening (instant gratification) en het risico op gokverslaving.

Profiel Natuur & Gezondheid: 'De invloed van de temperatuur op de groei en de ontwikkeling van de Pieris brassicae L.'

Isabella Urbanus van de Thomas a Kempis College, Arnhem

Door klimaatverandering stijgt de temperatuur in Nederland. Welke invloed kan dit hebben op het ecosysteem, zoals planten en insecten? Isabella onderzocht of een hogere temperatuur invloed heeft op de groei en ontwikkeling van de vlinder het groot koolwitje.

Profiel Natuur & Techniek: 'Unlocking Ionic Thrust: The Power of Electrode Geometry'

Bram Burghard, Daan Holsboer en Victor Schrama van het Rijnlands Lyceum, Sassenheim

Bram, Daan en Victor geloven dat de toekomst in de ruimte ligt, met onschatbare materialen en nieuwe kennis. Daarom onderzochten zij elektrohydrodynamische aandrijving, een technologie met dezelfde onderliggende principes als ionische stuwraketten, die grote afstanden in de ruimte kunnen afleggen.

Derde prijzen

Profiel Cultuur & Maatschappij: 'Meer dan een stereotype – De representatie van vrouwen in reclames en de effecten op de identiteitsontwikkeling'

Loïs van Lierop en Yuna Jansen van het Ichthus Lyceum, Driehuis

Aangezien iedereen onbewust wordt blootgesteld aan de boodschappen van reclames, is het volgens Loïs en Yuna van groot belang dat reclames een representatieve werkelijkheid weergeven. Vandaar dat zij onderzoeken in hoeverre vrouwelijke representatie invloed heeft op de identiteit van jongere generaties.

Profiel Economie & Maatschappij: 'Geroofde kunst terug bij de beroofden? – De rechtvaardigheid van het Nederlandse restitutiebeleid van naziroofkunst voor de beroofde Joodse eigenaren en hun nabestaanden'

Salomeja Lozovski van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoort

Hoewel de Tweede Wereldoorlog alweer meer dan 75 jaar geleden plaatsvond, is het onderwerp rechtsherstel aan Joden volgens Salomeja nog altijd zeer relevant. Daarom onderzoekt Salomeja het Nederlandse restitutiebeleid van naziroofkunst en vergelijkt zij het beleid van na de Tweede Wereldoorlog met het beleid sinds de jaren 1990. Ook onderzoekt ze hoe Joodse kunst-eigenaren en nabestaanden het beleid ervaren.

Profiel Natuur & Gezondheid: 'Een nieuwe val voor de vangst van de ringpootoorworm in de glastuinbouw' 

Quint Wierenga en Rens van der Mei van het Melanchthon, Bergschenhoek

De ringpootoorworm zorgt bij een toenemend aantal gerberabedrijven, waaronder op het werk van Rens, voor problemen: het gerberagewas wordt zodanig aangetast dat de bloemen niet meer te verkopen zijn. Daarom onderzoeken Rens en Quint voor hun profielwerkstuk verschillende manieren om deze oorworm op biologische wijze te lokken en vangen, zodat de bloemen onaangetast blijven.

Profiel Natuur & Techniek: 'Het Antikythera Mechanisme'

Aryan Bonela, Dilan Anderegg, Johan Garritzen, Milan Pronk en Marnix Molenaar van het Cygnus Gymnasium, Amsterdam

Het mechanisme van Antikythera is een technologisch wonder uit de oudheid dat onder andere de positie van hemellichamen kan voorspellen. Aryan, Dilan, Johan, Milan en Marnix onderzoeken hoe dit mechanisme zowel wiskundig als mechanisch werkt en hebben het zelfs geprobeerd na te maken.

Noot voor de pers

Voor meer informatie, beeldmateriaal en/of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.