Nu steeds meer wetenschappelijke publicaties worden gepubliceerd via het Gold Open Access-model, is het eenvoudiger dan ooit om toegang te krijgen tot de resultaten van (vaak gesubsidieerd) onderzoek. Dat het voor de lezers gemakkelijker is gemaakt, betekent echter dat het voor de auteurs moeilijker is geworden. Zij krijgen vaak te maken met hoge publicatiekosten (article processing charges, APC's) als ze hun werk meteen als Open Access willen publiceren.
Dit heeft de buitensporige kosten voor wetenschappelijke publicaties verder opgedreven en is bovendien nadelig voor onder meer onderzoekers uit het Mondiale Zuiden, onderzoekers in de sociale en geesteswetenschappen die vaak minder budget hebben, en beginnende onderzoekers. Zogenaamde Big Deals – ‘read and publish’-overeenkomsten tussen (samenwerkende) universiteitsbibliotheken, onderzoeksinstellingen en universiteiten enerzijds en wetenschappelijke uitgeverijen anderzijds – hebben deze ongelijkheid verder vergroot en de dominante marktpositie van de grote commerciële uitgevers verder versterkt.
Bovendien is ALLEA bezorgd dat de voorwaarden van de Big Deals niet stroken met de nieuwe copyrightregels van de Europese Unie en geen recht doen aan het creatieve en wetenschappelijke werk van onderzoekers en hun instellingen, en ook niet aan hun investeringen en inspanningen om onderzoeksresultaten te genereren in het algemeen belang. Hoewel er in de Europese en nationale auteursrechtwetgeving allerlei regels zijn die het kosteloos gebruiken en delen van onderzoekspublicaties moeten bevorderen, wordt er in de huidige Big Deals doorgaans geen rekening gehouden met deze wettelijk voorgeschreven vrije toegang tot publicaties.
Om tot een eerlijker en betaalbaarder systeem te komen dat voldoet aan de nieuwe EU-regelgeving inzake auteursrecht, doet ALLEA de volgende aanbevelingen:
- Voor onderzoekers en bibliotheken: bij onderhandelingen over toekomstige overeenkomsten beter kijken wat hun rechten zijn op grond van de nieuwe Europese auteursrechtwetgeving;
- Voor onderzoekers en bibliotheken: afstappen van het thans nog gangbare model voor de toekenning van rechten;
- Harmonisatie van de auteursrechtwetgeving van de verschillende landen binnen de EU en invoering van secundaire publicatierechten zonder embargo in de hele EU;
- Verdere ontwikkeling van een ‘community-driven’ publicatiesysteem zonder winstoogmerk.