Medewerkers van de KNAW werken bij één van de wetenschappelijke instituten op verschillende plaatsten in het land of bij het Bureau van de KNAW in Amsterdam.
Medewerkers van de KNAW werken bij één van de wetenschappelijke instituten op verschillende plaatsten in het land of bij het Bureau van de KNAW in Amsterdam.
Yvonne Kunz
Aan welk project werk je?
Ik werk mee aan het project 'Climate Change and Governance in Indonesia and the Caribbean: A Pilot Project on Marine Protected Areas’.
Kun je iets meer vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?
Ik werk aan het opzetten van een transdisciplinair projectnetwerk dat zich uitstrekt van Nederland tot Indonesië en het Caribisch gebied, waarin we onderzoek doen naar zeereservaten en in hoeverre die in staat zijn om te reageren op de gevolgen van klimaatverandering. Dit transnationale perspectief kan uitdagend zijn bij het organiseren van bijeenkomsten met mensen uit alle regio's. Gelukkig is het mogelijk om online te vergaderen, maar door het enorme tijdsverschil zijn we beperkt tot een tijdvenster van zo'n twee uur. Naast de coördinatie van het netwerk doe ik ook zelf actief onderzoek. Daarbij gaat het om literatuurstudies, overleg met medewerkers binnen het netwerk, en ook werkbezoeken aan de zeereservaten voor veldonderzoek.
De afgelopen maanden hebben we de kans gehad om bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) te werken, een zusterinstituut van het KITLV, dat ook onder de paraplu van de KNAW valt. Daar heb ik als sociaal geograaf samengewerkt met twee andere projectmedewerkers: een taalkundige uit het Caribisch gebied en een econoom uit Indonesië. In die vijf maanden hebben we alle gelegenheid gehad om te discussiëren en uitgebreid na te denken over het tamelijk onderbelichte onderwerp van klimaatgovernance in relatie tot de bescherming van zeeën en oceanen.
Waar ben je het liefst mee bezig?
Ik vind het fijn om te kunnen werken aan een concreet probleem met zowel sociale als ecologische aspecten. Hoe kunnen we het beheer van zeeën en oceanen beter afstemmen op de problemen die zich nu al voordoen maar ook op nieuwe uitdagingen die we in de nabije toekomst nog kunnen verwachten? Dat is een opgave die voldoening geeft. Dit sociaal-ecologische ‘wicked problem’ bekijken we vanuit verschillende invalshoeken, namelijk vanuit het perspectief van verschillende sociaal- en natuurwetenschappelijke disciplines maar ook dat van belanghebbenden buiten de wetenschappelijke wereld. Dat is tegelijk veeleisend en inspirerend, omdat wij ervan overtuigd zijn dat je complexe problemen alleen kunt aanpakken vanuit een breed team van mensen met verschillende achtergronden.
Wat maakt het bijzonder om voor de KNAW te mogen werken?
De KNAW biedt een unieke onderzoeksomgeving. De ondersteunende infrastructuur is geweldig. Zo zijn er regelingen voor uitwisselingen tussen instituten, je kunt meedoen aan schrijfworkshops (o.a. voor het schrijven van subsidieaanvragen) met uitstekende coaches, en er worden inspirerende publieksdebatten georganiseerd bij de KNAW. Ik ervaar de KNAW als een zeer stimulerende werkomgeving.
Jeff Muskiet
Wat houdt je functie in?
Op de afdeling KNAW Wetenschapsfondsen werk ik samen met leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten aan het toekennen van prijzen en financiële bijdragen uit fondsen aan wetenschappers uit allerlei vakgebieden, in verschillende stadia van hun loopbaan en met diverse achtergronden.
Kun je iets meer vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?
Mijn dagelijkse werkzaamheden zijn gevarieerd en lopen door elkaar heen. Van het concipiëren van reglementen en bestuursnotities tot aan het meewerken aan het opstellen van beleidsmatige of procedurele richtlijnen. Maar ook het begeleiden van jury’s en commissies en hun vergaderingen, en het organiseren van prijsuitreikingen of andere bijeenkomsten samen met mijn collega’s van de afdelingen Communicatie en Congresbureau.
Waar ben je het liefst mee bezig?
Een van de dingen waar ik het liefst mee bezig ben is het schrijven en redigeren van allerlei soorten teksten.
Wat maakt het bijzonder om voor de KNAW te mogen werken?
Het bijzondere aan het werken bij de KNAW is de unieke kans om first hand van inspirerende en creatieve wetenschappers en kunstenaars te vernemen waar ze allemaal mee bezig zijn en ook nog met ze samen te werken. En een paar keer per week vertoeven in mijn vertrouwde Trippenhuis, het kantoor van de KNAW in het centrum van Amsterdam, is ook wel wat!
Lin Rouvroye
Wat houdt je functie in?
Als onderzoeker bij het NIDI doe ik interdisciplinair sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Mijn promotieonderzoek gaat over de maatschappelijke positie van jongvolwassenen (18-35 jaar) in relatie tot recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Daarbij kijk ik naar de Nederlandse context en richt ik me op het werken met flexibele – of onzekere – arbeidscontracten. Naast mijn onderzoek werk ik als Dissemination & Communication Officer voor het Generations and Gender Programme en ben ik redactielid van Demos, een bulletin over demografisch onderzoek.
Wat vind je fijn aan het NIDI?
Een van de grote voordelen van mijn baan als onderzoeker bij het NIDI vind ik de hoge mate van autonomie die ik heb. Ik kan zelf bepalen hoe ik mijn werk invul en wat ik wanneer in de week wil doen. Zo kan ik zorgen voor veel afwisseling in mijn werk, en dat waardeer ik enorm. Academisch schrijven is een belangrijk onderdeel van wetenschappelijk onderzoek, net als het verzamelen van data, verwerken van cijfers en analyseren van teksten. Dat zijn allemaal dingen waarop je je rustig moet kunnen concentreren. Maar ook ideeën uitwisselen, feedback verzamelen en onderzoeksresultaten delen zijn belangrijke aspecten van mijn werk. Daarom besteed ik ook best veel tijd aan het luisteren naar collega-wetenschappers, het geven van lezingen of commentaar en het investeren in mijn netwerk van beleidsmakers, mediaprofessionals en andere externe partners.
Waar ben je het liefst mee bezig?
Ik houd echt van schrijven. Hoewel het een uitdaging is om je eigen gedachten te verwoorden op een manier die lezers aanspreekt. Wie dat ontkent, weet niet wat hij zegt. Maar als het lukt, geeft dat ongelooflijk veel voldoening.
Om goed te kunnen schrijven moet je volgens mij wel regelmatig de echte wereld in. Congressen zijn daarvoor een uitstekende gelegenheid. Behalve dat je kunt bijpraten over de laatste resultaten in je vakgebied, maak je vaak ook kennis met een ander land: de cultuur, het eten, het levenstempo. Die indrukken zijn goed voor mijn creativiteit als onderzoeker.
Wat maakt het bijzonder om voor de KNAW te mogen werken?
Het NIDI-KNAW is een speciale plek om te werken. Waarom? Vooral vanwege de cultuur. Het NIDI stimuleert een collegiale, creatieve en collaboratieve werkomgeving. Dat trekt zeer gemotiveerde, intelligente mensen aan. Door de manier waarop ze hier worden behandeld, opgevangen en gestimuleerd, kunnen ze zich hier ontplooien. Het is ook een LHBTIQ+-vriendelijke werkplek. Dat is ook belangrijk voor mij.
Eva van Meeteren-Naninck
Wat houdt je functie in?
Ik werk op de afdeling Forum, Advies en Onderzoek, de beleid- en strategie-afdeling van de KNAW. Ik houd me bezig met de ondersteuning van de Raad voor Medische Wetenschappen en de ondersteuning van adviescommissies. Daarnaast ben ik aanspreekpunt op onze afdeling voor beleidsvraagstukken die de medische wetenschappen betreffen. Het is heel afwisselend werk waarbij mijn biomedische achtergrond regelmatig goed van pas komt.
Kun je iets meer vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?
Elke dag is anders. De ene dag ben ik bijvoorbeeld druk met literatuuronderzoek en het opstellen van conceptteksten voor een adviesrapport. De andere dag werk ik met collega’s aan discussienotities voor het bestuur of het programma van een expertbijeenkomst.
Waar ben je het liefst mee bezig?
Als secretaris van adviescommissies werk ik aan uitdagende vraagstukken, in nauwe samenwerking met de voorzitter en de leden. Dat is enorm leuk en leerzaam om te doen.
Wat maakt het bijzonder om voor de KNAW te mogen werken?
Niet alleen de leden van het KNAW-genootschap maar ook de collega’s op het Trippenhuis, het kantoor van de KNAW in Amsterdam, zijn bevlogen mensen waarmee het fijn samenwerken is. Dat maakt het Trippenhuis tot een hele bijzondere werkplek waar een prettige werksfeer heerst.
Rolando Gonzales Martinez
Wat houdt je functie in?
Ik bereken de mortaliteit in relatie tot een hoge Body Mass Index (BMI) en obesitas. Dat is onderdeel van een onderzoek naar toekomstige sociaal-economische verschillen in levensduur die worden veroorzaakt door leefstijlziekten zoals roken, obesitas en overmatig alcoholgebruik. Dit soort onderzoek is van essentieel belang voor gezondheid en welzijn, want uit een recente studie in The Lancet blijkt dat roken, alcohol en een hoge BMI wereldwijd de grootste risicofactoren zijn om te overlijden aan kanker.
Kun je iets meer vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?
Ik ben elke dag bezig met data science. Ik werk onder meer met MatLab, R, Stata en Python om data te verwerken, voor meerdere landen statistieken te berekenen en visualisaties te maken. In mijn werk bij het NIDI doe ik ongelijkheidsmetingen voor meerdere groepen en maak ik prognoses met behulp van Bayesiaanse vector-autoregressies.
Waar ben je het liefst mee bezig?
Ik vind programmeren ontzettend leuk en ik merk dat ik beter gefocust en gemotiveerd blijf als ik naar muziek luister tijdens het werken. Verder heb ik een grote passie voor het leren van nieuwe wiskundige methoden en statistische technieken uit allerlei wetenschappelijke disciplines. Daarom vind ik het leuk om me in nieuwe data-analysemethoden te verdiepen, wetenschappelijke tijdschriften en boeken te lezen en seminars en workshops bij te wonen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.
Wat maakt het bijzonder om voor de KNAW te mogen werken?
De KNAW biedt allerlei fantastische voordelen. Voor buitenlandse wetenschappers is het fijn om te wonen en te werken in Nederland, een van de meest innovatieve en artistieke landen ter wereld. Ook gelden er in Nederland belastingvoordelen voor hoogopgeleide buitenlandse professionals, waardoor de salarissen concurrerend zijn. Zo worden er unieke kennis en vaardigheden uit het buitenland aangetrokken. De KNAW heeft een lange traditie van multidisciplinaire wetenschappelijke samenwerking en biedt een levendige, intellectueel stimulerende academische omgeving. Bij het NIDI, waar ik werk, staat het welzijn van de werknemers altijd voorop en wordt continu moeite gedaan om te zorgen dat iedereen zich goed voelt en het naar zijn zin heeft. Denk bijvoorbeeld aan gezonde lunchgerechten, flexibele werktijden en geweldige ondersteuning door de personeelsafdeling. Zij komen altijd proactief met oplossingen en aanbevelingen om het leven zowel binnen en buiten het instituut zo aangenaam mogelijk te maken.
Katharina Runge
Wat houdt je functie in?
Een promotietraject omvat allerlei taken. Elke week houd ik de nieuwe wetenschappelijke literatuur op mijn vakgebied bij, schrijf ik aan de artikelen die onderdeel gaan vormen van mijn proefschrift, voer ik data-analyses uit en bespreek ik mijn werk met mijn begeleiders. Regelmatig ga ik naar interessante onderzoeksbijeenkomsten om ideeën uit te wisselen en lopende projecten te bespreken met collega's. De afgelopen jaren heb ik aan de universiteit allerlei cursussen kunnen volgen: over nieuwe statistische methoden, over het vergroten van je wetenschappelijke impact, maar ook over medische basiskennis. Verder zijn er elk jaar (inter)nationale conferenties waar ik mijn resultaten aan een breder publiek kan presenteren (en dat betekent samen met collega's op reis gaan en nieuwe steden en landen leren kennen, wat ik heel leuk vind!). Om een breder publiek te bereiken, schrijf ik ook kortere artikelen voor kleinere Nederlandse tijdschriften.
Kun je iets meer vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?
Op een doorsnee werkdag neem ik ofwel de trein naar mijn kantoor bij het NIDI in Den Haag of werk ik vanuit de openbare bibliotheek in Utrecht. Met een kop koffie bij de hand bekijk ik eerst mijn mails en wat die dag de meeste prioriteit heeft. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld de feedback van mijn begeleiders aan het doorvoeren in de inleiding van mijn vierde artikel, terwijl ik op de achtergrond data-analyses uitvoer, die later ook nog in het artikel moeten komen. In Den Haag ga ik altijd samen met andere promovendi gezellig lunchen, en als het weer niet al te slecht is ook even naar buiten. ‘s Middags heb ik soms een vergadering en daarna ga ik verder met mijn werk voor die dag, totdat het tijd is om naar huis te gaan!
Waar ben je het liefst mee bezig?
Wat ik heel fijn vind, is de flexibiliteit en autonomie die ik heb bij mijn werk, en ook de persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden die je krijgt tijdens een PhD-traject, bijvoorbeeld door ontmoetingen met andere onderzoekers uit de hele wereld.
Wat maakt het bijzonder om voor de KNAW te mogen werken?
De internationale werkomgeving hier bij het NIDI vind ik echt heel inspirerend. Ik kom oorspronkelijk uit Duitsland en ik deel mijn kamer op kantoor met andere promovendi uit Mexico, Spanje en Ierland, dus je leert steeds weer iets nieuws van andere culturen.