Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
7 november 2022

'Insecten hebben nú onze hulp nodig in opwarmende wereld'

'Als we nu geen actie ondernemen om de impact van klimaatverandering op insecten beter te begrijpen en te verminderen, dan beperken we onze kansen op een duurzame toekomst met gezonde ecosystemen drastisch.' Deze boodschap komt uit het heel actuele wetenschappelijke artikel in Ecological Monographs vandaag, van 70 onderzoekers uit 19 landen en geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) . Gelukkig geven ze ook oplossingen aan om insecten te helpen in een opwarmende wereld, compleet met managementstrategieën.

Ja, we hebben eerder gehoord over de achteruitgang van insecten. Maar nee, we hebben er niet veel aan gedaan om dit te stoppen op wereldwijde schaal. Klimaatverandering staat boven aan het to do-lijstje van onze maatschappij. Iets dat heel goed combineert met de COP27-klimaattop die nu in Egypte aan de gang is.

Langzame veranderingen plus extremen

'Klimaatverandering verergert andere milieuproblemen die door de mens veroorzaakt worden,' zegt hoogleraar Jeffrey Harvey van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Vrije Universiteit. 'Dit gaat dus ook over verlies van leefgebied en versnippering, verschillende vormen van vervuiling, overmatig oogsten en invasieve soorten.' Hij leidt een groot internationaal team van wetenschappers. Samen geven zij een overtuigend overzicht van de rol van klimaatverandering en klimaatextremen in het veroorzaken van problemen bij insecten.

Het wetenschappelijke artikel maakt onderdeel uit van de bekende serie Scientists’ Warning. 'Insecten spelen een cruciale rol in zoveel ecosystemen, terwijl we in ieder geval een deel van hen snel aan het verliezen zijn,' verduidelijkt Harvey de urgentie. Dit lijkt vooral het geval te zijn in de gematigde streken. De onderzoekers benadrukken dat zowel lange-termijn veranderingen als korte-termijn extremen insecten op verschillende manieren kunnen deren.

'De geleidelijke toename van de oppervlaktetemperatuur van onze wereld heeft effecten op de fysiologie, het gedrag, de seizoensritmiek, de verspreiding en de interacties van insecten.' Harvey voegt nog toe: 'Maar ook zien we dat steeds meer en langdurigere extreme weersomstandigheden hun sporen nalaten.' Hitte en koude, branden, droogte of juist overstromingen.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Gerelateerd

Met een nieuwe manier van onderzoek belooft het eerste programma van het Klimaatonderzoekinitiatief Nederland systeemtransities te versnellen
Bekijk nieuwsbericht
Officiële oprichting van Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN): Een cruciale stap richting duurzame toekomst
Bekijk nieuwsbericht
Vroege vogels van de toekomst zijn niet vroeg genoeg
Bekijk nieuwsbericht

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.